Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Átszakíthatják a banki hitelezés gátjait

A hosszú távú növekedés a cél

A közlemény szerint a felek megállapították, hogy a magyar gazdaság növekedési ütemének megőrzéséhez, valamint gyorsításához elengedhetetlen a hitelezés bővítése, amihez alapvetően pozitív ösztönzők vezethetnek. A megbeszélésen áttekintették azokat a pontokat, amelyek jelenleg gátját képezik a banki hitelezés bővítésének.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Varga Mihály a tárgyaláson elmondta, a magyar gazdaságpolitika célja, hogy a növekedés üteme hosszabb távon is magasabb legyen az Európai Unió átlagánál – olvasható a közleményben. Ebben a munkában a kormány számít a hazai pénzintézetek aktív szerepvállalására, ennek első lépése volt a hétfői megbeszélés.

A szakminiszter kiemelte: nem lehet egyetlen eszköztől várni a megoldást, számos kisebb lépést kell megtenni ahhoz, hogy aktívabb hitelezés legyen Magyarországon.

Keresik az ösztönzési lehetőségeket

Az NGM közleménye szerint a bankok jelezték, hogy forrásellátottságuk megfelelő, és a keresleti oldalon is meg kell találni azokat az ösztönzési lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak a hitelezés bővítéséhez.

A tárgyaláson elhangzott, hogy az eredményes gazdaságfejlesztéshez célzottan, a növekedéshez legjobban hozzájáruló ágazatok hitelezését kell ösztönözni. Egyetértettek abban is, hogy a hitelezés mellett az olyan alternatív finanszírozási termékek szerepét is erősíteni kell, mint a kockázati tőke vagy a tőzsdei értékpapírok kibocsátása – írja az NGM.