2023 január 31

Árnyékgazdaság támogatja a terrorizmust

Fedőszervek termelik a pénz javát

A fegyverek, olaj, drogok, cigaretták és műkincsek illegális kereskedelmének visszaszorítása is kardinális a terrorizmus elleni küzdelemben – olvasható a 533 szavazattal 24 ellenében 43 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott szövegben. A pénz egy részét Európában bizonyos szorosan együttműködő nonprofit szervezetek, alapítványok és hálózatok termelik, amelyek fedőszervként működnek.

Így vehető fel a harc

A képviselők sürgetik a Tanácsot, a Bizottságot és az EU Külügyi szolgálatát, hogy:

1. Hozzanak létre a terrorista hálózatok pénzügyi támogatására vonatkozó információk megosztására összpontosító európai pénzügyi hírszerző platformot, amelyet az Europolon belül lehetne működtetni.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

2. Állítsák össze az olyan személyek és szervezetek jegyzékét, akik/amelyek kevéssé átlátható országokban tevékenykednek és gyanús pénzügyi tranzakciókat hajtanak végre, illetve kövessék jobban nyomon az illegális kereskedelemben, a csempészetben, a hamisításban működő szervezeteket.

3. Kötelezzék a bankokat, hogy kövessék nyomon az előre fizetett hitelkártyákat, biztosítandó, hogy azokat csak banki átutalással és beazonosítható személyek számláiról lehessen feltölteni.

4. Kövessék nyomon az olyan oktatási intézményeket, központokat, jótékonysági szervezeteket és kulturális egyesületeket, ahol fennáll a megalapozott gyanú, hogy terrorista csoportokkal állnak kapcsolatban.

5. Értékeljék, hogy az e-szerencsejáték, a virtuális pénznemek, a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a pénzügyi technológiák segítik-e a terrorizmus finanszírozását és vajon szükség van-e uniós szabályozásukra.