2024 április 18

Aranyszínben tündökölhet az ősz

Ezzel az egy éve tartó korrekció, amely során 1.900 dolláros magasságból vetette alá magát a mélybe a sárga fém árfolyama, lezárultnak nyilvánítható. Az ínséges esztendő csaknem 1.500 dollárig fogyasztotta a kurzust, ahol sikerrel zárult a bázisépítés, majd innét erősödött vissza a mostani 1.800 dollár közelébe az uncia – tájékoztat a www.aranypiac.hu. 

A legfontosabb nemzeti bankok jóformán összehangolt intézkedés-csomagot jelentettek az utóbbi időben világszerte. Mennyiségi lazításra készül az Egyesült Államok, az Európai Központi Bank, Japán, a Bank of England, India, és Kínától is erre számítanak a spekulánsok. Az aranyár lendülete egyértelműen a jegybanki monetáris politikára vezethető vissza.

Fékezni ezt a lendületet egyedül a legutóbb mindezek dacára még gyengécske fizikai kereslet lenne képes. Az Arany Világtanács adatai szerint az idei második negyedévben 1.000 tonna alatt volt, és ezzel 7%-kal elmaradt az ékszerészek, a befektetők, az ipar és a jegybankok fizikai arany iránti kereslete a világban az egy évvel korábbi adathoz képest.

Mindezért legfőképpen India okolható. A helyi rúpiában kifejezett rekordmagas aranyár hűti ugyanis az aranylázat az évek óta legnagyobb aranyfogyasztónak számító országban. Ehhez jön még a csalódást keltő monszunidőszak, amely az átlagosnál kevesebb esőt hozott a mezőgazdaságban, és ez rontja a lakosság két harmadának jövedelemkilátásait. A csökkenő vásárlóerő minden bizonnyal éreztetni fogja a hatását a küszöbön álló esküvői és fesztiválszezonban, amely hagyományosan az arany ünnepe is Indiában, és jó alkalom az aranyvásárlásra. Most azonban a helyi viszonyokat a legjobban ismerő Bombay Bullion Association a korábbi években tapasztalt keresletnek mindössze a felével számol a szeptember és december közötti időszakban.

Az év egészét tekintve az indiai aranybehozatal 700-750 tonna környékén alakulhat, ami a tavalyi 1.000 tonna után nemcsak jelentős visszaesés, de azt is jelenti, hogy a várhatóan legalább 850 tonnásra felhízó kínai piac átveszi Indiától az aranyfogyasztó országok rangsorában az elsőséget. Ezt támasztják alá a Hongkongi Népesség-nyilvántartási és Statisztikai Hivatal (Hong Kong Census and Statistics Department) statisztikái az Kínába irányuló aranyszállítmányokról. Ez alapján Kína júliussal bezárólag az idén eddig közel 460 tonna aranyat importált a városállamon keresztül, ami egyébként négy és félszeres növekedés a tavalyi év első hét hónapjának nem egészen 100 tonnás adatához képest. Hogy az óriási kereslet mögött ki is állhat pontosan, arról pedig állandóak a találgatások. Az biztos, hogy az Arany Világtanács adatai szerint sem az ékszer, sem a befektetési érmék és rudak vásárlása nem ugrott meg ilyen mértékben. Ez alapján maradnának a titokban végrehajtott kínai jegybanki aranyvásárlások.

A globális aranypiacot tekintve nem nagy falat, de a kisbefektetői magatartásra mégis egy jó indikátor az Amerikai Pénzverde által kibocsátott „Arany Sas” befektetési érmék fogyása. Ezekből augusztusig bezárólag 413 ezer uncia talált gazdára, ami nagyjából a fele a 2008-as pénzügyi válság utáni azonos időszakok fogyásának. Mindazonáltal legutóbb már valamicske élénkülés volt tapasztalható az érmék eladásában, szeptember első két hetében csaknem annyi kelt el belőlük, mint azt megelőzően egész augusztusban.

A befektetési célú aranykereslet az idei második negyedévben 23%-kal esett vissza az év első negyedéhez képest. Az érmék és rudak iránti érdeklődés csökkenése mellett a fizikai aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) is vesztettek átmenetileg vonzerejükből. Az ősz közeledtével fordult azonban a kocka ez utóbbiaknál is. Július végétől már emelkedni kezdett a fontosabb ETF-ek betétállománya, mígnem a Reuters hírügynökség az általa figyelemmel követett legfontosabb alapoknál a napokban már új történelmi rekordnak számító 73,7 millió unciás aranykészletekről adott számot.

A jegybankok változatlanul vevőként lépnek fel a nemzetközi aranypiacon. Az Arany Világtanács statisztikái szerint az év első felében mindösszesen 254 tonnával növekedtek a nemzeti bankok aranytartalékai. Ez bő 50 tonnával több, mint 2011 első félévében, az intézményi aranyvásárlások üteme tehát tovább fokozódni látszik. Amennyiben ez a tendencia kitart az év végéig, úgy 2012-ben több arany kerülhet a jegybanki értéktárakba, mint a tavaly már amúgy is rekordmennyiségnek számító 458 tonna. A sárga nemesfém akkumulációja jól láthatóan a gazdasági értelemben feltörekvő országok által követett stratégia, és ebben a közeljövőben sem várható változás, hiszen ezeknél az országoknál a nemesfém viszonylag alacsony aránya a devizatartalékokban folytatódó vásárlásokat indokol. Mindeközben a fejlett országok, amelyek többsége történelmileg jelentős aranytartalékokkal rendelkezik, egyelőre nem bővítik, csak szinten tartják az aranykészleteiket.

Az arany kínálata az idei eddig lezárt két negyedévben közel azonosan alakult, azaz nagyjából 1.060 tonnánál stagnált. Ez mindösszességében valamelyest elmarad a tavalyi év azonos időszakának adataitól, mind a kínálat nagyjából 60%-át adó kitermelést, mind pedig a törtarany újrahasznosítást illetően. A kitermelés legsebezhetőbb pontját a növekvő költségek jelentik, amelyek a jelenlegi aranyár mellett számottevő növekedést nem tesznek lehetővé. Ugyanakkor az aranyárfolyam emelkedésével időközben már olyan gyengébb hozamú és ezáltal fajlagosan drágább üzemeltetésű lelőhelyek is kiaknázásra kerülnek, amelyeket alacsonyabb aranyár mellett a bányavállalatok korábban még nagy ívben elkerültek. Ez azt eredményezi, hogy a bányák kitermelési költségátlaga az inflációt messze meghaladó mértékben növekszik.

Míg a kitermelésben jelentősebb bővülésre rövidtávon nincsen lehetőség, és a jegybankok felől sem érkezik érdemi aranymennyiség a világpiacra, marad a törtarany újrahasznosítás, mint egyedüli kínálati komponens, amelynek megnövekedő volumene rövidtávon nyomást gyakorolhatna az arany árfolyamára. Az utóbbi időszakban azonban a törtarany felhozatal is inkább esett, mintsem, hogy növekedett volna. A tavalyi első félév 770 tonnája után az idei év első hat hónapjában 758 tonna recycling arany került a piacra.

A fizikai aranypiac fundamentumai mellett a spekulatív befektetők által felvett határidős pozíciók is döntő befolyással bírnak az arany árának alakulására. Ezekben legutóbb egyértelmű eltolódás volt tapasztalható az arany árfolyamának növekedésére fogadók javára. A felerősödő optimizmus a technikai momentumok hirtelen javulásával is magyarázható, miután az arany jegyzése számos technikai akadályt leküzdött a közelmúltban és ezzel megnyílt előtte az út vissza a korábbi történelmi magasságokba. A nagybefektetők spekulatív long pozícióinak a száma május vége óta megduplázódott, igaz a jelenlegi 140 ezres kontraktusszám még nem számít kiugróan erős adatnak.

Aranypiaci kilátások 

A világ két legfontosabb jegybankja, ez európai uniós és az amerikai, hosszas hezitálás után végül rászánták magukat a gazdaságba juttatandó elsődleges pénzmennyiség növelésére. A megnyíló pénzcsapokból az elkövetkezendő hónapokban ömleni fog tehát a dollár és az euró nem utolsó sorban a befektetési piacokra, aminek árfelhajtó hatására – kivált a nemesfémeknél – a korábbi évekből már van példa.

A monetáris lazítás ezentúl nagy valószínűséggel a pénzek értékének hígulását is okozza, ami a két deviza leértékelődésében mutatkozhat meg a világ többi devizájával szemben. Ez kedvez az USA és az EU exportőreinek, amellett, hogy még a hitelfelvevők adósságszolgálatát is olcsósítja. Az így versenyhátrányba kerülő exportorientált japán, indiai, kínai és a többi feltörekvő ország gazdasága azonban mindezt aligha hagyhatja megválaszolatlanul. Ezen a héten a japán jegybank már reagált is a maga részéről, és szintén mennyiségi bővítést jelentett be. Ezzel a brazil miniszterelnök asszony által korábban felemlegetett „devizaháborúhoz” máris újabb muníció érkezik.

Az arany iránti befektetési célú kereslet töretlen fennmaradása mellett szól az elkövetkezendőkben, hogy számos fiskális, monetáris és politikai bizonytalanság jellemzi a világot jelenleg, miközben továbbra sincs nyoma a kockázatok megnyugtató enyhülésének. Görögország egyik napról a másikra él, s bennmaradása az euróövezetben továbbra is kérdéses. A pénzunió elhagyása ugyanakkor kiszámíthatatlan végeredményű dezintegrációs eseménylánc elindítója lehet. Bizonytalanság övezi az európai adósságválság további alakulását. A már egy ideje pénzügyi mentőövbe kapaszkodó adós országok mellé csatlakozhat a közeljövőben Spanyolország, sőt Itália is. Ez a ballaszt Európa teherbírását, élén Németországgal és az egyre elégedetlenebb német adófizetők tűrőképességével erőn felül próbára teheti. A politikusok által elfogadott pénzügyi mentőmechanizmus elleni lázadást érzékelteti, hogy összesen 37 ezer állampolgár nyújtott be Németországban az ESM-rendszer elleni alkotmányjogi panaszt.

Nyitott kérdés továbbá, hogy a novemberi amerikai elnökválasztás után 2013 januárjától életbe lépnek-e az Egyesült Államokban az adóemelésekkel és kiadáscsökkentéssel járó automatikus egyenlegjavító mechanizmusok („fiscal cliff”). Amennyiben igen, úgy borítékolható az újabb recesszió Amerikában, ami súlyos világgazdasági következményekkel járhat. Szorosan ehhez a témához kapcsolódik az amerikai adósságplafon további megemelésének kérdése, mivel a jelenleg még érvényben lévőt várhatóan az év végén el fogja érni az USA államháztartása. Az ezzel kapcsolatban heteken át tartó huzavona 2011 nyarán egyszer már az egekbe emelte az arany árfolyamát.

Szól ezentúl az arany mellett a nyugat tartós konfliktusa Iránnal, valamint a kőolajban gazdag arab térségben tetten érhető politikai feszültségek. Miután ez az energiahordozó jelenti a világgazdaság működésének alapját, az ottani legkisebb „földrengés” is képes rombolni tudó szeizmikus hullámokat küldeni a világgazdaságba.

Az aktuális piaci környezet megalapoz tehát egy igazán aranyszínben tündöklő őszi évadot. Az aranyár lehervadását okozó kockázatot ugyanakkor leginkább az indiai kereslet további lanyhulása és kisebb valószínűséggel – a mostani várakozásokkal ellentétben – a dollár esetleges felértékelődése jelenthet.