2024 június 16

Aranymegálló

A tegnapi zuhanás után az arany szerdán 2 dollárral esett, 1667 USD/uncia szintig.

 

ARANYVÉLEMÉNY

Az aranyárat felfelé emelő tényezők:

  • A nemzeti bankok folyamatos masszív pénzteremtése Európában, az USÁ-ban, Japánban és Kínában folytatódni fog 2013-ban.
  • Az előrelátható távra a tőke költsége 2 % alatt marad (a AAA állampapírok ennyi hozamot biztosítanak).
  • Eldőlt az amerikai elnökválasztás.
  • Irán folytatja az uránium-dúsítást, vajon meddig vár még Izrael?
  • Technikailag a felfelé mutató hosszútávú trend még épségben van.
  • A lakosság mostanában inkább elad. Általában ellentétesen cselekszenek, mint az arany valós trendje.

A lefelé mutató aranytényezők:

 • A FED korábban fog szigorítani, de ez 2013-ban még nem következik be.
 • A világgazdaság általános recessziója. Ez az USÁ-ban már tompult, de Európa az első negyedévben még recesszióban marad.
 • A fizikai kereslet és az ETF készlet erősen csökken. A sárga fémmel egy éve kockázatos eszközként kereskednek és várhatóan magasabb részvényárak várhatók. Ez a hivatkozás 2013-ban megszakad.

 Ha a fentiket mérlegeljük,  továbbra is van értelme annak, hogy jövőre is tartunk aranyat  a portfóliónkban.

Térjünk át most a rövid távra is!

A múlt heti veszteségek után az arany és ezüst  az utolsó teljes kereskedési hetében vagyunk.  Vékonyabb mennyiségekkel csökken a részvétel és az év-végi könyvelési zárások már egyre lényegesebb szerepet játszanak, mint a még mindig megoldatlan költségvetési szakadék tárgyalások.  A múlt héten  kialakult árak  csalódást okoztak azoknak, akik jelentős megugrást vártak a FED által esetlegesen bevezetendő QE 4 programmal.

Egyes elemzők szerint a Fed most adott egyértelmű jelzéseket arra, hogy szinte korlátlanul  támogatja  a gazdaságot, ami alátámasztja a részvényeket, és ad némi okot ahhoz, hogy tartsanak olyan biztonsági tartalék eszközöket, mint az arany.  A tapasztalt kereskedő úgy tartja,  hogy ha  a piac, hogy ne mozdul magasabbra egy egyértelműen bika irányú hírre, az a piac valójában nem bikapiac. Ez egyértelműen alkalmazható az utolsó hetek aranypiacára, mivel a FED fokozottan alkalmazkodó pénzpolitikájának újabb megerősítése után nem ugrottak fel az árak, sőt egy 30 dolláros csökkenés alakult ki.

Lehet, hogy így van, de még mindig vannak, akik valahogy látni vélnek néhány piszkos ujjlenyomatot az arany és ezüst piacokon a QE 3 után, a QE4 nélkül.  Mások a következő évre egyszerűen nem látnak új magasságokat, amiket elérhetne a sárga fém, amellett, hogy jelentős árcsökkenés is bekövetkezhet, akár 1500-ig is.

ARANYÁRTÁBLÁZAT

NAPI ARANYGRAFIKON

HETI ARANYGRAFIKON

HAVI ARANYGRAFIKON

EUR/USD devizapáros napi alakulása

Láthatóan az euró túlvett lett napközben, mert az 1,33-as szintről visszaesett.