Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

Arany: még tartja az 1700-as szintet

Aranygrafikonok, technikai indikátorok. Az arany 1713 -nál zár pénteken.

 ARANYVÉLEMÉNY

Arany ára pénteken lefelé tájékozódott, de fennmaradt az 1700 dollár/uncia szint felett, amely támogatást nyújt a sárga  fémnek jövő heti európai fejlemények miatti  aggodalmak illetve az amerikai fiskális szakadék  kilátásai miatt.

A piaci szereplők  figyeli követik a  Közel-Keleten kibontakozó  és szélesedő válságot, elsősorban Izrael és a Hamász között. Nyilvánvaló, hogy ez a feszültség használ az arany árának, sőt feltételezésem szerint a mai csökkenő trend napközbeni megváltozása elsősorban ezeknek a fejleményeknek köszönhetők.

Az árak összekeveredtek, mind napi, mind heti szinten. A legnagyobb  aktivitást a  december határidős arany mutatta a NYMEX tőzsde Comex szekciójában, amely heti szinten  0,94% veszteséget mutat.a héten. Decemberi ezüst is esett pénteken,  32,31 USD/uncia szintre.

Jövő héten csütörtökön a hálaadás ünnepe miatt a Comex és Nymex egyaránt zárva tart.  A nemesfémek mennyisége már szerdán csökkenni fog, aztán indul a hosszú hétvége, látogatásokkal. Összességében csendes kereskedést várhatunk, kisebb részvétellel.

Az amerikai aranybrókerek közötti közvélemény-kutatás az aranyár jövő heti változásának irányáról az alábbi eredményt hozta:

Az arany ára némileg csökkent pénteken (most éppen 2,40 dollárral), de más áruk is csökkentek, és kissé szilárdult a dollár. A  jövő héten a legtöbb piaci résztvevő továbbra is a fiskális szakadékot fogja mérlegelni  és az európai elhúzódó problémákat, amiket most kiemelt a média a megszorítás-ellenes tiltakozások bemutatásával. Az UBS bank elemzése szerint a fiskális szakadék: „A legrosszabb esetben, sem hoz komoly, kétszámjegyű veszteséget az amerikai és az USA-n kívüli részvények között, viszont az amerikai kincstárjegyek és a magasan értékelt nem USA-államkötvények megszaladnak és hozamuk megemelkedik, az amerikai dollárhoz és más biztonságos menedék devizákhoz menekül a tőke, de nem lesz komoly kétszámjegyű csökkenés az árucikkek körében sem.” ( Vegyük észre, hogy a fiskális szakadék az USA dollár értékét megerősíti, mivel csökkenti a költségvetési deficitet, kevesebb dollár lesz forgalomban, amit a FED persze pénzmennyiség növeléssel pótolhat).  A nagyobb valószínűségű alternatíva esetére, miszerint az”[US] törvényhozók a költségvetés tervezésekor legjobb esetben egy nagy alkut kötnek, amely elkerüli a fiskális szakadékot. Ebben az esetben a UBS azt jósolja, hogy lesz egy megugrás a készletek árában, amelyben üzemanyag árának  növekedése lesz a legerőteljesebb. Ekkor a kincstárjegyek  hozamai csak szerényen emelkednek, de továbbra is alacsonyak maradnak, és az amerikai dollár értéke szintén  emelkedni fog. „

Ezen a héten  kiadott  FED  FOMC  jegyzőkönyv néhány percig ismét lángra lobbantott egy disszonáns diskurzust a különböző vélemények között, hogy a Fed továbbra is enyhíteni fog, egészen  2015-ig vagy akik szerint  az amerikai központi bank sokkal hamarabb abbahagyja az ultrakönnyű  pénzosztást, a mint az USA gazdasági feltételei tovább javulnak. Az az elképzelés,  hogy árukapcsolást jelent a Fed pénzpolitikája, hogy nem egy meghatározott naptári nap, hanem egy mért érték legyen a mérce, az infláció és a munkanélküliség szintje tekintetében.Néhány állam FED elnöke a 7,25 %-os munkanélküliséget látja elérendő célnak, mások 6,5 vagy 5,5 %-os mértéket tartanának elfogadhatónak a jegyzőkönyv szerint, ameddig a FED-nek folyamatosan fenn kell tartani a nullához közeli alapkamat szintet. Ezzel szemben nincsenek eltérések az inflációs cél követésében

Megfigyelők szerint a new yorki részvénypiacok azért fordultak csekély emelkedésbe pénteken délután, mert a törvényhozók kiszivárogtatták, hogy a Fehér Házzal folytatott költségvetési tárgyalások „konstruktívak”. A Dow gyakorlatilag az elnökválasztás óta esik, végül pénteken 37 ponttal emelkedett. Az ázsiai piacok általában estek (bár a Nikkei emelkedett 2,2 %-kal), az európaiak szintén csökkentek, egy százalékkal.

Még a kismértékben gyengébb USA dollár sem volt képes támogatást nyújtani az aranynak a héten. A nyersolaj (WTI) ára 1,24 dollárral  87,11 dollár/hordó szintre emelkedett, nyilván a Közel Kelet fejleményeire.

Ténylegesen a pénteki nap az összes áru és részvény árát vörössel írta át, a platináét különösképpen, mert a világ első számú termelője, az Anglo American Platinium bejelentette, hogy a z elhúzódó sztrájk véget ért. A végső eredmény a cégnél 180 ezer uncia platina termelési kiesés, emiatt az árak esésétől kevésbé kell tartani, mint az aranynál, a kitermelés újrakezdése ellenére.

A Currency: eur francia éves szintű GDP növekedés októberben 0,2 %. A Currency: eur német GDP növekedés 0,5 %, de a Currency: eurspanyol -1,4 % csökkenés, az Currency: eur olasz -2,4 %. AzCurrency: eur euróövezet fogyasztói inflációja éves szinten októberben 1,5 % (változatlanul a szeptemberi szint). Az Currency: eur övezet összesített éves GDP csökkenése -0,6 %, tehát a komplett térség recesszióban van. Az Currency: usdUSA fogyasztói inflációja éves szinten 2,2 %, és az új munkanélküli segély iránti kérelmek száma igencsak megugrott, 439 ezer db-ra, az előző heti 355 ezerről, főleg a hurrikánnak köszönhetően.

Aranyártáblázat