Rendkívüli Hírek:

2023 június 01

Arany: 26 dolláros visszaesés

Az arany szerdán folytatta a heti irányát, de ezúttal jelentősebben, 1715-ig esett.

ARANYVÉLEMÉNY

A határidős  aranyárat szerdán a mélybe küldték az elterjedt deflációs várakozások az erős dollár kombinációjával. Az arany volatilitása kiugró volt, mivel a piac éppannyira követi az érzéseket, mint a racionális meggondolásokat (mint az emberi személyiség általában). A számos likvidált pozíció is lehetett egy kis piaci pánik eredménye, mivel igazán komoly hír nem jelent meg. Emiatt az esést elsősorban technikai jellegűnek kell minősítenünk. Az esés akkor gyorsult fel, amikor az ár 1730 dollár alá esett, ami a korábbi idők erős ellenállási szintje volt. Az euró ezzel párhuzamosan nap közben 1,288-ig gyengült, de estére visszaemelkedett az előző napi szintre.

A pletykák szerint a tőzsdén reggel egy feltűnően nagy, 7800 kontraktus méretű eladási ajánlat jelent meg (ami 24 tonnának felel meg) ET 08:20 perckor, emiatt az ár 2,25 %-ot esett. Legvalószínűbb, hogy egy nagy alap év végi profitrealizálását láttuk. Az arany már éjszaka nyomás alá került, mikor kínai eladási opciók jelentek meg januári lejáratra 1700, 1695 és 1690-es szinteken. (Ez azt jelenti, hogy az opció vásárlója januárban ezeken az árakon történő eladással számít nyereségre az aktuális árhoz képest.)

Az USA részvénypiacok esésben követték az árupiacokat, kiterjesztve az előző napi széleskörű csökkenéseket. A kőolaj mintegy 1,7 %-ot esett 85,70 USD/hordó árra. A napokban az USA részvények nyomás alá kerültek azon aggodalom szerint, hogy a kongresszus vezetőivel mégsem tud megegyezni Obama elnök az úgynevezett költségvetési szakadék bekövetkeztének elkerülésére. Harry Red, a szenátus egyik vezetője jelentette be, hogy igencsak csekély haladás történt a megbeszéléseken.

Ugyanettől aggódnak az ázsiai befektetők is, emiatt a részvényindexek 1 % körül csökkentek.

Európában a spanyol bankok újrastruktúrálásáról készül egy terv, amihez talán az Európai Stabilitási Mechanizmus is hozzájárulhat. Egyébként történt egy igen sikeres olasz 6 hónapos kötvényaukció, amely 2010 áprilisa óta a legalacsonyabb hozamon ment el.

Egyik kedves olvasónk szíves kérésére kivételesen közzéteszem a határidős aranyár különböző lejáratokra vonatkozó árát és az ezzel kapcsolatos pozíciók mennyiségét:

 

Valóban piaci furcsaság, hogy a januári lejáratra milyen kevés nyitott pozíció van, ami bárkinek lehetővé teszi az árak jelentős módosítását.

Aranyártáblázat