2023 január 31

Aprókat léptek reggel a piacok

A londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 index 0,07 százalékkal csökkent, de a frankfurti DAX-30 index 0,18 százalékkal és a párizsi CAC-40 index 0,10 százalékkal emelkedett nyitáskor.

Hétfőn vegyesen zártak a piacok. A FTSE-100 index 0,06 pontos javulással 6730,73 ponton zárt, a frankfurti DAX-30 index 7,15 pontos, 0,08 százalékos mínusszal 9428,00 ponton végzett, Párizsban a CAC-40 index 20,11 ponttal, 0,47 százalékkal 4227,54 pontra csökkent.

Ez várható ma Európában

Az IG elemzői szerint az európai pozitív nyitást segíti, hogy a hétfői visszaesés után kedden újra növekedést várnak az amerikai részvénypiacon, azaz kissé optimistábbak a befektetők. A J.P. Morgan bank elemzésében szintén ara hívta fel a figyelmet, hogy az európai befektetők vállaljanak több kockázatot, mert az európai gazdasági adatok kedvezőbbek, és az Egyesült Államokban átláthatóbb lett a monetáris politika.

Lesz mire figyelni a héten

Fontosabb esemény lesz a héten, hogy kedden az Eurostat előzetes becslést tesz közzé a decemberi eurózónás inflációról, szerdán jelenik meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, csütörtökön tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank és pénteken jelennek meg a legfrissebb adatok az amerikai munkaerőpiacról.

Rob Stein, az Astor Investment Management vezető munkatársa szerint azonban folyamatosan hangsúlyozzák az ügyfeleiknek, hogy nagyobb piaci ingadozásokra és kisebb bevételekre kell számítani 2014-ben, mint 2013-ban. Stein szerint a nagyobb bizonytalanság nem feltétlenül rossz, legalábbis ameddig nem nő túl nagyra. Stein szerint a 2014-es első negyedév kedvezőtlenebb lehet, de hosszabb távon bizakodó a piacokat illetően.

Megoszlanak az elemzői vélemények a hazai parkettről

A BUX hétfői záró értékéhez képest alig változott.

Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. vezető üzletkötője szerint nulla körüli nyitás lesz a magyar piacon, a kereskedés első órái iránykereséssel indulhatnak. Hozzátette: bizonytalanság tapasztalható a külföldi piacokon, a tőzsdék az év első napjaiban vegyesen mozogtak. A pozitív mozgás kérdéses, de különösebb aggodalom sem látszik – jegyezte meg. A szakértő szerint az Eurostat keddi előzetes becslése a decemberi eurózónás inflációról kevésbé fontos hír, inkább a forint árfolyamára lehet némi hatása.

Sinka Csaba, a KBC Equitas elemzője azt emelte ki, hogy a nyugat-európai tőzsdék pozitív hangulata átragadhat a BÉT-re, ezért enyhe emelkedés jöhet. Az elemző a kisebb papírok közül a CIG Pannóniát emelte ki, mivel az életbiztosítónál, valamint annak leányvállalatánál betöltött vezetői tisztségeiről Csurgó Ottó hétfőn lemondott. Így kérdés, hogy ezt a befektetők hogyan értékelik – mondta. Az OTP árfolyamára a társaságnak a TakarékBank privatizációjában vállalt esetleges szerepvállalásáról érkező hírek lehetnek hatással.

Nemzetközi piacok

A fontosabb ázsiai országok részvénypiacai közül kedden csak a dél-koreai tudott erősödni. Az ázsiai indexek majdnem minden országban emelkedéssel kezdtek, de a kereskedés végére a Kospi indexet leszámítva mind negatív tartományban voltak.

Gyengébben zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde főbb mutatói péntekhez képest főképp annak hírére, hogy lassul az Egyesült Államok szolgáltató iparágának növekedése.