Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Amerikába is megérkezett a fagy

Mínuszban minden

A harminc vezető iparvállalat Dow Jones indexe 49,97 ponttal, 0,29 százalékkal csökkent, és 17 081,89 ponton zárt.

Az S&P 500-as mutató 13,77 ponttal, 0,68 százalékkal esett, 2003,69 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 42,03 ponttal, 0,87 százalékkal gyengült, 4796,61 ponton zárt.

Mindenki a gyorsjelentésekre vár

A keddi árfolyamcsökkenéssel az indexek bő egy hete tartó erősödése tört meg. Elemzők szerint a mostani fordulatot a kínai gazdasági növekedés visszaesésével, illetve az amerikai tőzsdei beszámoló szezon eredményeivel szemben táplált aggodalom tartotta sakkban kedden.

Az egyáltalán nem újsütetű kínai aggályokat a szeptemberi import előző évihez képest 20 százalékos visszaesésre élesztette újra a tőzsdéken. „A külföldi hírek vonják most magukra a legtöbb figyelmet” – mondta Paul Springmeyer, az U.S. Bank portfoliómenedzsere.

„Mindenki arra vár, hogy beinduljon a beszámolási szezon” – mutatott rá Michael Antonelli, a Robert W. Baird értékpapír kereskedője, megjegyezve, hogy a szokásosnál valamivel alacsonyabb forgalom is erre utal.

Annak tükrében, hogy a keddi tőzsdezárást követően olyan nagy vállalatok teszik közzé eredményüket, mint a JPMorgan, a Chase & Co. vagy az Intel, illetve a héten esedékes még a Goldman Sachs, a Bank of America, a Netflix Inc., a UnitedHealth Group Inc., a Honeywell International Inc. és a General Electric eredménye is, egyáltalán nem tűnik indokolatlannak, hogy a befektetők inkább az óvatos kivárást választották.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Thomson Reuters üzleti hírszolgálat prognózisa szerint az S&P-500 index tagvállalatai a harmadik negyedévben 4,8 százalékos nyereségcsökkenést hoztak össze, hat éve a legnagyobb mértékűt. A trenddel szemben viszont több mint négy százalékkal erősödött a Twitter részvénye. A közösségi portál bevételének növekedését jelezte a harmadik negyedévre, valamint létszámcsökkentést is kilátásba helyezett.

A belga-brazil Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a világ legnagyobb söripari konszernje elvi megállapodásra jutott legnagyobb versenytársa, a második helyen álló SABMiller (SABM) megvásárlásáról 104 milliárd dollárért. Miután a SABMiller valószínűleg kénytelen lesz megválni 58 százalék Molson Coors pakettjétől, az utóbbi árfolyama közel tíz százalékkal emelkedett.

Az olaj is esett

Kedden az olaj ára csökkent, az amerikai WTI nyersolaj a zárás közeledtével hordónként 46,69 dolláron 0,87 százalékkal állt alacsonyabban az előző napi zárásnál, a Brent nyersolaj ára pedig 0,96 százalékkal hordónként 49,77 dollárra csökkent.

Az arany ára 0,04 százalékkal unciánként 1165,00 dollárra emelkedett. A dollár gyengült, az eurót 0,20 százalékkal erősebben, 1,1383 dolláron jegyezték.

Rossz hírekre csúszott le Európa

Számos rossz hír emlékeztette a befektetőket kedden a világgazdaság bajaira. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,96 százalékkal süllyedt, 1416,62 ponton zárt kedden, 3,51 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött.