2023 szeptember 22

Alacsony volt a forgalom, de a BUX kapaszkodott

A BUX egy hét alatt 1,56 százalékkal 274,82 ponttal emelkedett, pénteken záráskor 17 894,33 ponton állt. A heti forgalom 30,8 milliárd forint volt, míg az előző héten 55,8 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon.

Az árfolyamok alakulása

A vezető részvények közül az OTP a héten 121 forintot, 3,03 százalékot nőtt, 4110 forintot ért pénteken záráskor.

A Mol 60 forintos, 0,50 százalékos csökkenéssel 11 940 forinton zárta a hetet.

A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 3,4 százalékkal 365 forintra emelkedett.

A Richter-papír 49 forinttal, 1,25 százalékkal magasabban, 3955 forinton végzett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 12,93 ponttal, 0,87 százalékkal emelkedett, 1506,35 ponton zárt pénteken.

A héten történt

Hétfőn a magyar piac szembe ment a külföldi trenddel, és emelkedéssel zárt. Európában általános profitrealizálási hullám uralkodott. Az Alibaba kínai internetes kereskedelmi cég részvénykibocsátása óta lassú pénzkiáramlás volt megfigyelhető a kockázatosabb eszközökből. A vezető részvények közül az OTP jól teljesített, közel 2 százalékkal emelkedett.

Kedden a kereskedés záró szakaszában nagy ármozgások és élénk forgalom volt, aminek következtében a Mol és a Richter a napi minimumán, míg a Magyar Telekom és az OTP a napi maximuma közelében zárt. A negyedév utolsó napján szokásosnak mondhatóak az ilyen nap végi ármozgások.

Szerdán a magyar piacot – hasonlóan a nemzetközi tőzsdékhez – kivárás jellemezte. Mindez az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülése előtti befektetői visszafogottságot tükrözte. A forgalom a keddi felére – 4,7 milliárd forintra – esett, míg a BUX mintegy 70 ponttal emelkedett.

Csütörtökön Mario Draghi, az EKB elnökének sajtótájékoztatóját várták a piaci szereplők. Az elnök beszéde után nem enyhültek a deflációs félelmek, illetve a világgazdaság lassulásától tartva folytatódott a szerdán elindult profitrealizálás. A nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot is, de a „legnagyobb pofont” az OTP kapta, a bankpapír háromszázalékos mínuszban zárt.

Pénteken nagyon alacsony – 2,7 milliárd forintos – forgalom mellett, enyhén – 1 százalékkal – emelkedett a BUX index. A pozitív amerikai munkapiaci adatok hatottak az amerikai tőzsdére, miközben a német tőzsde – a német egyesítés 24. évfordulója miatt – zárva tartott. Így mindössze annyi történt a BÉT-en, hogy a csütörtökön eladott OTP és Mol papírokat visszavették, így ezeknek az árfolyama növekedett legjobban.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]