2024 június 14

Alábecsüljük a Fedet?

Kétszer is emelni fog idén?

A londoni gazdasági napilap 46 vezető amerikai, európai és ázsiai pénzügyi szolgáltató csoport közgazdászait kérdezte, és 65 százalékuk azt válaszolta, hogy decemberre várja a Fed irányadó szövetségi célsávjának első emelését.

Azt egyetlen megkérdezett sem várja, hogy a Federal Reserve monetáris politikájáért felelős nyíltpiaci bizottság (FOMC) már a legközelebbi, október 28-án esedékes kamatdöntő ülésen szigorításba kezdene, 85 százalékuk viszont azt jósolta, hogy a Fed jövő júniusig kétszer is emeli irányadó kamatcélját.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A piaci és az elemzői vélemények jó ideje eltérnek a Fed várható kamatpályájáról és a szigorítás időzítéséről.

Az elemzés mást mutat

A Moody’s Analytics – a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody’s Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege – által elvégzett számítás szerint a Fed-kamatra szóló határidős kontraktusokból levezethetően a piaci szereplők jelenleg mindössze 38 százalékos valószínűségűre árazzák azt a lehetőséget, hogy a FOMC a decemberi ülésen 0,25-0,50 százalékra emeli a szövetségi célsávot a mostani 0,00-0,25 százalékról.

A Moody’s Analytics saját elemzése szerint biztos, hogy a Fed nem emeli irányadó kamatsávját, amíg az amerikai gazdaságban a jelenlegi ütemben lassul az új munkahelyek számának növekedése. Július-szeptemberben 167 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságon kívüli szektorokban; ez tavaly február óta a legkisebb mértékű negyedéves növekedés volt.

Nem fog tetszeni a piacoknak a szigorítás

Londoni pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor a piac nagy valószínűséggel jelentősen alábecsüli a Federal Reserve monetáris szigorításának várható ütemét és mértékét is. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak erről összeállított legutóbbi tanulmánya szerint a széleskörű piaci várakozás az, hogy ha majd a FOMC hozzákezd az irányadó szövetségi kamatcél emeléséhez, a folyamat fokozatos lesz, és az amerikai kamatpolitika csak lassan normalizálódik.

A ház elemzői kimutatták azonban, hogy az elmúlt negyedszázadban a Fed három olyan jelentős monetáris szigorítási ciklust hajtott végre, amelynek során az iránymutató szövetségi kamatcél egy százalékpontnál nagyobb mértékben emelkedett; ezek a ciklusok 1994 februárjában, 1999 júniusában és 2004 júniusában kezdődtek.

Ugyanazt a hibát követik el a befektetők?

A Capital Economics grafikus kimutatása szerint a piaci szereplők előzetesen mindhárom esetben jelentősen alábecsülték a várható szigorítás mértékét. Az 1994 februárjában kezdődött Fed-ciklus első tizenkét hónapjának kamatemelési mértékére adott piaci előrejelzések átlaga például nem sokkal haladta meg az 1 százalékpontot, jóllehet a Federal Reserve abban az egy évben 3 százalékponttal emelte a meghatározó kamatot.

A ház szerint a befektetők most is ugyanazt a hibát követik el, mint az előző három nagy Fed-kamatemelési ciklus előtt, vagyis alábecsülik a várható szigorítás mértékét. A Capital Economics saját becslése szerint a Fed irányadó kamatcélja 2016 szeptemberében az 1,75-2,00 százalékos sávban lesz, a határidős kontraktusokból következtethetően azonban a piaci várakozás arra a hónapra 0,8 százalék körüli kamatcélt valószínűsít. A cég várakozása szerint a Federal Reserve irányadó kamata 2016 végére már a 2,25-2,50 százalékos sávban lesz.