2023 január 28

Akkor nem is élénkít a reggeli kávé?

Egy hírességgel végeztették a tesztet

Az emberek többsége abban a hitben él, hogy a reggeli kávé felpörget, pedig ennek a fele sem igaz. Varga Viktor a március 13-i alvás világnapja apropóján tesztelte, hogyan alkalmazkodik a szervezete, ha nem kávéval indítja a napot.

A feladata a következő volt:
– ébredés után igyon egy pohár csap- vagy ásványvizet;
– ne igyon semmilyen koffein tartalmú italt, így teát és energiaitalt sem;
– lehetőség szerint jó minőségű és magas energiatartalmú ételeket fogyasszon;
– egy-másfél órával ébredés után igyon egy eszpresszót, amely a One Idea Coffee-ból készült;
– tapasztalatait pedig dokumentálja.

Az énekes elmondása szerint az első pár napban félrevert a szíve egy kis fekete varázslatért és az ízlelőbimbói is a bögre felé mutattak, de a fáradtság nem jelentkezett rajta.

„A szundit a vergődési fázisban megszokottan visszanyomtam, a nappalok már könnyebbek voltak, és este sem tűnt fel, hogy kimaradt a reggeli felpofozó ital” – mesélte.

A harmadik napra már ott tartott, hogy szinte eszébe sem jutott a nagyjából tízéves ízfüggősége.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hozzászoktatható ehhez is a szervezet

„Azt hittem, hogy ez a nap lesz a legkritikusabb, hogy addigra elfogy minden energiám, de minden egyre egyszerűbb lett. Már nem kell a reggelek legelső szakaszát hangos kávédarálóval töltenem, ehelyett inkább összeszedem a gondolataimat és a koncentrációt nem egy külső segítségtől várom” – fogalmazott Varga Viktor.
Tudományos magyarázat is van rá, hogy a reggeli kávé valójában egy placebo.

Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája arról beszélt, ébredés után teljesen fölösleges kávéval kezdeni, mert az éberségért a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon felel.

„Miután felkeltünk, a kortizol elkezd termelődni a testünkben. Ha ezzel egy időben fogyasztunk kávét, akkor bár kárt nem okoz, tolerancia alakulhat ki, tehát a szervezet megszokja az italt és nem vált ki hatást” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a kortizoltermelés reggel 8 és 9 óra között a legaktívabb a szervezetben.

Megjegyezte, akiknél a kortizolszint alultermelődik, esetenként fáradtabbnak, bágyadtabban érezhetik magukat, ez ugyanakkor nincs összefüggésben a kávéfogyasztással és nem is segít rajta.

Mikor igyunk kávét?

Hegedüs László arról is beszélt, éjszaka a gyomor pH-értéke semlegessé válik, a kávéban lévő csersav ezért az érzékenyebbek számára gondokat okozhat, ha rögtön ébredés után fogyasztjuk.

Arra a kérdésre, mikor a legoptimálisabb először kávét inni a nap folyamán, A Paksi Kávé szakértője Steve L. Miller agykutató tanulmányát idézte, amelyben megállapította, hogy 9 óra 30 perc és 11 óra 30 perc, valamint 13 óra 30 perc és 17 óra között lehet a leghasznosabb a kávéfogyasztás.