2024 április 18

Ahmadinezsád: ez egy pszichológiai háború

Irán egyre nehezebb gazdasági helyzetben van, miután a nyugati államok kereskedelmi és pénzügyi szankciói korlátozzák a hozzáférést a nemzetközi valutához. Az iráni fizetőeszköz, a rial a hétfői 17 százalékos árfolyamzuhanás után tovább gyengült kedden. A délutáni órákban a dollár rialárfolyama 35.500 rialra nőtt a hétfő esti 34.500 rialt és a vasárnapi záró 29.600 rialt követően. Az iráni fizetőeszköz az év eleje óta mintegy 80 százalékkal gyengült.

Ahmadinezsád azonban igyekezett megnyugtatni az iráni lakosságot: a behozatal 26 milliárd eurót tett ki az év első felében, ami csak kevéssel marad el az előző év hasonló időszaki 29 milliárd eurótól. „A jegybank adta az összes valutát ezekhez a tranzakciókhoz” – tette hozzá.

Elmondta: „ellenségeinknek sikerült csökkenteniük olajeladásainkat, de remélhetőleg tudjuk ezeket kompenzálni. Ez egy csata”. Az Egyesült Nemzetek Szervezete, illetve az Egyesült Államok és az Európai Unió 2010 óta szankcionálja Iránt, amiért az atomprogramja kapcsán nem hajlandó együttműködni a nemzetközi megfigyelő szervezetekkel. Az EU és az Egyesült Államok 2012 márciusában utasította a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat lebonyolító szervezeteket, hogy vonják meg szolgáltatásaikat az iráni bankoktól. Az uniós tagállamok július elsejével beszüntették az Iránból származó olaj importálását.