2024 június 13

Adott egy lökést az aranynak a Fed

A dollár gyengülésével emelkedik az arany

A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Fed kiemelt figyelemmel követi a világgazdasági teljesítmény romlására utaló jeleket, ráadásul meglátásuk szerint az erős dollár is kockázatokat rejt magában az amerikai gazdaságot illetően, így megerősítették, hogy „jó ideig” még a jelenlegi alacsony szinten maradhat az alapkamat. Több Fed-hivatalnok is úgy gondolja, hogy az amerikai gazdasági bővülés az eddig vártnál lassabb ütemű lehet, ha a külföldi gazdaságok a korábban becsültnél rosszabb teljesítményt mutatnak majd. A döntéshozók emellett aggódnak a folyamatosan erősödő dollár miatt is, mely visszavetheti az exportot, valamint nagy nyomást helyezhet az inflációra is, ami így egyre távolabb kerülhetne a Fed céljától.

aranyar nyersanyag arupiac gtv 140925A jegyzőkönyv azokat a spekulációkat erősítette a piacon, melyek szerint a Fed a gazdasági teljesítmény romlása miatt az eddig vártnál (2015 közepe) később emelhet kamatot, így a dokumentum közzétételét követően jelentősebb gyengülést mutatott az amerikai dollár árfolyama a főbb devizákkal szemben. A dollár gyengülése miatt emelkedik a dollárban jegyzett arany árfolyama ma reggel, ráadásul a borús kilátások miatt a nemesfém menedékszerepe is megnőtt a piacon.

A spot arany árfolyama a tegnapi kereskedésben rövid időn belül ledolgozta napon belüli esését, az emelkedést pedig azóta is folytatja.

Iránykeresés jellemzi az olaj mozgását

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium tegnapi publikációja szerint a kőolajkészletek, minden várakozást felülmúlóan, 5 millió hordóval nőttek a múlt héten. A benzinkészletek 1,18 millió hordóval 209,7 millió hordóra bővültek. A közzétett adatok a kereslet visszaesését mutatták, miközben az Egyesült Államok olajkitermelése napi 8,88 millió hordóra nőtt, mely 1986 márciusa óta nem látott magas értéket jelentett.

A kereslet enyhüléséből adódó negatív árfolyamhatást ellensúlyozhatta az amerikai jegybank, a Fed jegyzőkönyve. A közleményből kiderült, hogy a Fed számára nem olyan sürgős az első kamatemelés, mely megnyugvást hozott a piacokra, a dollár árfolyama pedig gyengült.

Az amerikai WTI olaj tartotta 87-88 dolláros hordónkénti ársávját, a jegyzés ma sem mutat érdemi elmozdulást. A Brent típusú olaj is hasonló mozgást mutatott, a 27 éves mélypontjáról emelkedett 91 dollár fölé, jelenleg 91 és 92 dollár között ingadozik.

A novemberi szállítású WTI olaj árfolyama jelenleg 87,6 dollár körül mozog hordónként. A szintén novemberi szállítású Brent olajjal 91,5 dolláron kereskednek.