2024 február 29

A vártnál jobban teljesített a BASF

Az elemzők kevesebbre számítottak

A szakértők által inkább figyelemmel követett kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) 32 százalékkal, 2,25 milliárd euróra emelkedett. Elemzők előzetesen 2,2 milliárdra számítottak.

A vállalat adózott eredménye az előző év azonos időszakához képest 37 százalékkal emelkedve 1,5 milliárd eurót ért el a második negyedévben.

Még mindig a legjobbak között

A BASF a világ egyik legjelentősebb vegyipari cége, széles termékválasztéka a vegyszerektől és műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken át a nyersolajig és földgázig terjed.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A BASF-nek több mint 80 országban van telephelye, munkavállalóinak száma mintegy 114 ezer világszerte. A cég német riválisa, a Bayer, az amerikai Monsanto felvásárlását tervezi, míg a BASF kínai versenytársa, a ChemChina a svájci Syngentát vette meg.

A BASF árfolyama csütörtökön délután két óra után 79,70 eurón, 2,33 százalékos mínuszban állt a frankfurti tőzsdén.

Vetőmagok és a növényvédő szerek

Korábban már hírt adtunk róla, hogy a BASF német vegyipari óriás a Bayer konszern egyes mezőgazdasági eszközeit vásárolná fel, amelyek együttesen 2,5 milliárd eurót érhetnek. Mindkét részvény pozitív irányban nyitott a hír nyomán.

Az ügy előzménye, hogy a Bayer felvásárolja a Monsantót, ám ehhez az európai és amerikai versenyhatósági engedélyeket is meg kell szereznie – mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Hozzátéve: a gyógyszergyártóként számon tartott Bayer a növényvédő szerek és a vetőmagok piacán is komoly szereplő, míg a Monsanto a génmódosított termékeiről ismert. Más szóval, néhány mezőgazdasági területen jönne létre monopolhelyzet a felvásárlással.