Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

A vállalkozók az adópolitika fókuszában

A közlemény szerint a jövő évre javasolt adóváltozások célja az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer megszilárdítása, a költségvetési helyzet stabilizálása a GDP-arányos államadósság tartósan csökkenő pályájának biztosítása mellett, az illetékkulcs-rendszer átalakítása.

Emellett a kormány fontosnak tartja az adózói adminisztrációs terhek, az adó- és vámhatósági adminisztráció csökkentését, az adómorál erősítését, az adónorma hatékonyságának javítását, illetve, a jogalkalmazás során felmerült problémák orvoslását.

A közlemény szerint a kormány által javasolt változtatások egy része a költségvetési hiány jóval 3 százalék alatt tartása érdekében, más része a vállalkozói környezet javítása érdekében, további részei a lakossági adminisztrációs terhek csökkentése érdekében, valamint egyes részei az adómorál javítása érdekében váltak szükségessé.

A kormány kiemelt feladatának tartja a költségvetési stabilitás megteremtését, a versenyképes, hatékony gazdaság megteremtésének elősegítését, a jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését, valamint az Egyszerűsítési Program megvalósítását.

Az NGM kiemeli: fontos, hogy a 2013-as adóváltozásokat minél szélesebb körben megismerjék a Magyarországon adózni kívánó magánszemélyek és vállalkozások, ennek érdekében a kormány a november 19-én és 20-án megszavazott adóváltozások áttekintéséhez összeállítást készített, amely a kormany.hu-n érhető el.