2024 március 04

A Te gyereked hogy áll a pénzügyekkel?

A Business Insider segítségével összegyűjtöttünk pár tippet, hogyan lehetne a gyereket rávenni, hogy fejlődjön pénzügyileg. Egy biztos, nem lehet elég korán kezdeni.

Kövesse nyomon a kiadásait

Könnyű mondani, de nehéz megcsinálni. Sokan hisznek abban, hogy csak az kontrolálható, ami mérhető, szóval a kiadások nyomon követése egy természetes lépés, hogy eljusson oda a gyerek pénzügyileg, ahova akar.

Legyen a gyereknél mindig toll meg papír, és kövesse nyomon egy hétig a kiadásait. Csak úgy tudnak kialakítani megtakarítási szokásokat, ha megértik a költési szokásaikat.

Megtakaríthat a gyerek a régóta vágyott hangszerre, vagy akár be is fektetheti a pénzét. Warren Buffett első szabálya: fektesd be a nyereséget!

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mesélj neki befektetési sztorikat

A drámai figyelmeztetések gyakran sokkal érdekesebbek és emlékezetesebbek. Akár rólad szól, akár egy ismerősödről, igenis mesélj arról, milyen volt mikor hitelt vettél fel, és nem kellett volna, vagy a szomszédék elvesztették a házat a svájci frankhitelek bedőlése miatt.

A Harvard egyik tanácsadója szerint a legjobbak a családi történetek, hogy megértse a gyerek a pénz értékét, és legyen egy kis rálátása a dolgokra.

Elemezzen egy pénzügyi döntést

Új családi autót vesztek? Esetleg nyaralást terveztek? Add fel a gyereknek a költség-érték analizálását. Számoljátok ki, mennyit veszít értékéből egy új autó az első egy évben, vagy azt, hogy mi határozza meg egy használt autó értékét.

Ha pedig nyaralásról van szó, hasonlítsátok össze, hogy egy adott út mennyibe kerülne utazási irodán keresztül, illetve úgy, hogy ti szervezitek meg.

Milyen tanácsokat adna?

Milyen tanácsot adna a barátjának? Lehet, hogy azt mondja, ne költsenek olyan sok pénzt el a gyorsétteremben. Vagy ne vegyen annyi felesleges dolgot a plázában. Vagy esetleg, hogy már most kezdjen el befektetni a magánnyugdíjpénztárba. Kérdezz rá a gyerekednél. Lehet, hogy téged is meglep majd vele.