2024 július 15

A spanyol repülőterek forgalma az egekben

A spanyol Aena repülőtér-üzemeltető vállalat kezelésében lévő spanyol repterek forgalma augusztusban már a nyolcadik egymást követő hónapban haladta meg a pandémia előtti szintet, miközben az európai légikikötők forgalma még elmaradt attól.

A spanyol repülőtereken augusztusban 29,8 millió utas fordult meg, 9,5 százalékkal több, mint 2022 augusztusában és 1,4 százalékkal több, mint 2019 azonos hónapjában. A légitársaságok világszerte a szabadidős utazások fellendüléséből számoltak be a nyár folyamán. A spanyol repülőterek pedig az átlagnál nagyobb arányban bonyolítanak szabadidős és kevésbé üzleti célú utazásokat, mely utóbbi üzletág a szabadidősnél lassabban tér magához a világjárvány után.

Az Airports Council International Europe európai nemzetközi repülőterek tanácsa keddi jelentése alapján júliusban, a nyári csúcsidőben még 3 százalékkal maradt el az utasforgalom a pandémia előtti szinttől. Az International Air Transport Association nemzetközi légi szállítási szövetség adatai szerint pedig a globális utasforgalom júliusban a pandémia előtti szint 95,6 százalékán állt. A londoni Heathrow repülőtér hétfői jelentése alapján a forgalom „még egy ideig” a pandémia előtti szint alatt marad – közölte a távirati iroda.