2023 január 31

A Samsung lehet a nyertese a változásnak

Tömegcikké vált a termék

A Samsung új Galaxy S7-ese a várakozásokon felüli árbevételeket produkál, és az első negyedévben a mobiltelefon üzletág árrése is nagyobb volt az előrebecsültnél.

Meglátásunk szerint a mobiltelefon-piac elérkezett egy olyan telítettségi szinthez, ahol már az ár kezd dominálni, mert a termék tömegcikké válik. Ez a tendencia a Samsung kezére játszik – ne felejtsük el, hogy már több tömegcikk-kategóriában is megverte versenytársait a Samsung, ebben tehát van tapasztalatuk.

Csökkent a részvények ára

A 12 hónapra előretekintő EV/EBITDA mutatót (ahol az EV – Enterprise Value a cég tartós finanszírozásának piaci értéke) tekintve a Samsung piaci értékeltsége 2,3, míg a globális versenytársak hasonló mutatójának átlaga 6,3 – ez 63 százalékos diszkontot jelent.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Ez az elmúlt öt évben a legalacsonyabb relatív (azaz a versenytársakhoz viszonyított) értékeltség, és a részvények ára annak ellenére csökkent, hogy a cég árbevételének 45 százalékát biztosító mobiltelefon-üzletágban nőtt a cashflowtermelő-képesség, az árrés és az árbevétel.

Van kockázat

A fő kockázatot az Apple újbóli ázsiai térnyerésének lehetősége jelenti, valamint az amerikai dollár gyengülése, amely az Apple termékeinek árát versenyképesebbé teheti, és ezzel együtt hátrányosan érintené a Samsung-termékek árait.

Kereskedési ötlet a fent leírt helyzet kiaknázására: középtávú spread ügylet, azaz Samsung-vétel (SMSN:xlon) és Apple-eladás (AAPL:xnas) 1:1 arányban, középtávú tartással, amely túlnyúlik 2016 júliusán – ebben a hónapban adja ki mindkét vállalat a jelentését. (Mivel mindkét ügylet USD-ben történik, ezért az ügylet USD-semleges.)