2024 február 28

A nemzetgyűlés beiktatási napján tüntetnek Venezuelában

Az ellenzék, amelynek két vezetőjét – Leopoldo Lópezt, a Népakarat nevű párt alapítóját és Antonio Ledezma volt caracasi polgármestert – a titkosszolgálat előző nap elhurcolta, az alkotmányozó nemzetgyűlés illegitim volta miatt készül tiltakozni.

Az ellenzék bojkottja mellett vasárnap határozatlan időre megválasztott testületet a nemzetközi közösség számos tagja is bírálta. Egyelőre nem tudni, hogy a nemzetgyűlés pontosan mikor kezdi meg munkáját. Eközben Julio Borges venezuelai házelnök bejelentette, hogy az ellenzéki többségű törvényhozás továbbra is folytatja üléseit.

Maduro hajthatatlan

Nicolás Maduro venezuelai elnök a tüntetések és az Egyesült Államokban elhelyezett vagyonának befagyasztása ellenére hajthatatlan.

„Megmondtam: ha esik, ha fúj, az alkotmányozó nemzetgyűlés munkája folytatódik. A közeli órákban megkezdi teljhatalma gyakorlását” – nyilatkozta.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés minden hatalom felett áll, feladata egy új alaptörvény megszövegezése. Maudro azt reméli, hogy működése nyomán elcsitul a belpolitikai ellenségeskedés, és megkezdődhet a kilábalás a gazdasági válságból.

Mandátumot hosszabbít?

A parlamentben 2016 óta többséggel rendelkező ellenzék ezzel szemben úgy véli, hogy az államfő a testület segítségével akarja meghosszabbítani 2019-ben lejáró mandátumát.

Április óta folyamatosak a tüntetések Venezuelában, az utcai összecsapásokban azóta több mint 120-an vesztették életüket és legalább kétezren megsebesültek. A Foro Penal nevű helyi civil szervezet úgy tudja, hogy az országban 490 politikai fogoly raboskodik.

Trump szerint a venezuelai államfő a felelős
Nicolás Maduro venezuelai államfő „személyesen felelős” a börtönbe vetett ellenzékiek épségéért és biztonságáért – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök kedd este arra reagálva, hogy Venezuelában letartóztattak két ellenzéki vezetőt.