Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

A mélyben ragadt az arany

Határozott irány nélkül mozgott az olaj

A fekete arany árára negatív hatással voltak a tegnap megjelent európai makroadatok. A frissen közzétett beszerzésimenedzser-indexek is azt támasztották alá, hogy az eurózóna feldolgozóipari és szolgáltatóipari teljesítménye között tovább nőtt a rés az utóbbi javára.

Így mozdult az árfolyam

Az amerikai WTI olaj jegyzése az elmúlt kereskedés alatt 91 és 92 dollár között ingadozott. A mai napon eddig szintén szűk tartományban mozog az árfolyam. A Brent olaj kismértékű csökkenést mutatott, 97 dollár alá került a hordónkénti ár.

A novemberi szállítású WTI olaj árfolyama jelenleg 91,8 dollár körül ingadozik hordónként. A szintén novemberi szállítású Brent olajjal 96,9 dolláron kereskednek.

A piaci konszenzus szerint az amerikai kőolajkészletek tovább nőhettek a múlt hét folyamán, amely szintén nyomás alatt tartotta az olaj árát. Az olajpiac kínálati oldalának további bővülését jelezte a líbiai termelés emelkedése is. Afrika legnagyobb olajkészleteivel rendelkező államának napi termelése ismételten elérte a 800 ezer hordót.

A szíriai légicsapások megindítása egyelőre nem befolyásolta látható módon az olaj jegyzését. Az iszlamista szélsőségesek ellen indított támadások során már 22 célpontot semmisítettek meg az amerikai és a szövetségek erők. A piaci szereplők továbbra is a kereslet-kínálat alakulására összpontosítanak.

A tengerentúli Energiaügyi Minisztérium ma délután teszi közzé az olajkészletek változásával kapcsolatos jelentését. A piaci konszenzus szerint az olajkészletek növekedése mellett a benzinkészletek stagnálhattak az elmúlt héten.

arany_0518Nincs különösebb mozgás az arany piacán

Az amerikai dollár továbbra is erős, a dollárindex már egy ideje négyéves csúcsa közelében tartózkodik, nagy nyomást helyezve a dollárban jegyzett eszközökre. A Markit által tegnap közzétett amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index megtartotta az augusztusban mért több mint négy éves rekord magas szintjét, így 57,9 ponton állt meg.

Gyenge azonban a fizikai arany iránti kereslet Ázsiában, ugyanakkor a negyedik negyedévben ez élénkülhet a várakozások szerint, Indiában és Kínában ekkor rendszerint megnő az arany iránti igény a fesztiválok miatt.

Eközben nem enyhül a közel-keleti konfliktus, az Egyesült Államok tegnap komoly bombázásba kezdett az Iszlám Állam szélsőséges szervezet szíriai állásai ellen. Tegnap este emellett terrorveszély miatt figyelmeztetett az amerikai belbiztonsági minisztérium, az al-Kaida a hírszerzés szerint Európában vagy az Egyesült Államokban csaphat le. Az arany gazdasági vagy politikai bizonytalanságok, konfliktusok idején rendszerint menedékeszközként szolgál a befektetők számára.

A spot arany árfolyama nem mutat különösebb elmozdulást tegnap óta, 1 224,4 dollár körül kereskednek vele unciánként.