2023 február 05

A légzsákok hibája elvitte a Honda nyereségét

Nagyot zuhant a profit

A Honda Motor Co. nettó nyeresége az idén március végén zárt 2015-ös pénzügyi évben 32,4 százalékkal 344,53 milliárd jenre csökkent az előző évi 509,44 milliárd jenről a hibás Takata légzsákok javítására elrendelt visszahívási akciók költségei miatt.

Az eladási darabszám alapján harmadik legnagyobb japán autógyár a 2015-ös pénzügyi évben 14,60 ezer milliárd jen, az előző évinél 9,6 százalékkal magasabb értékesítési árbevételre tett szert. Működési eredménye viszont 24,9 százalékkal 503,38 milliárd jenre csökkent.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A dollárral szemben gyengülő jen exportbevételre gyakorolt pozitív hatását bőven ellentételezte a feltörekvő piaci devizák dollárral szembeni gyengülése.

Több autót adtak el

A Honda a 2015-ös üzleti évében 4,74 millió autót értékesített világszerte, 8,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A cég legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban az eladások 10,2 százalékkal nőttek. Japánon kívül Ázsiában pedig a Honda 20,8 százalékkal több autót értékesített.

A Takata légzsákok javítási költségeire elkülönített céltartalékot a Honda tavaly 436 milliárd jenre emelte az előző évi 120 milliárd jenről.

“A garanciális költségek szinte teljes egészében felemésztették a forgalom növekedéséből származó és a költséghatékonyság javításával elért eredményeket” – mondta sajtókonferencián Takeucsi Kóhei, a Honda pénzügyi igazgatója.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Idén nem lesz pluszköltség

A három legnagyobb japán autógyár közül csak a Honda nyeresége csökkent tavaly. A Toyota Motor Corp. és a Nissan Motor Co. rekordnyereségről számolt be a héten korábban.

A Honda a jövő márciussal záró folyó pénzügyi évre autóeladásainak 3,6 százalékkal 4,92 millióra növelését tűzte ki célul, nyereségét pedig 13,2 százalékkal 390 milliárd jenre tervezi emelni.

Az idei évre a Honda a tavalyinál 5,8 százalékkal alacsonyabb, 13,75 ezer milliárd jenes értékesítési árbevételt és 19,2 százalékkal magasabb, 600 milliárd jen működési eredményt irányzott elő. A Honda várakozásai szerint a Takata légzsákok javítása az idén már nem jár majd további pluszköltségekkel.