2024 június 14

A külföldről érkező autók tartják szinten a használtautó piacot

Az idei év tapasztalatai azt mutatják, hogy a használtautó átírások száma csökkent, ugyanis a harmadik negyedév is kevesebb tulajdonoscserét hozott a tavalyi, de még az azt megelőző évhez képest is. Július és szeptember között 102.930 autót vásároltak másodkézből, ami 5,8 százalékkal kevesebb 2011-hez képest. Az első kilenc hónap eredményei összességében még inkább elmaradnak a tavalyi számoktól, januártól szeptemberig ugyanis 296.778 üzletkötéssel, 6,6 százalékkal teljesített rosszabbul a piac.

Igény azért továbbra is van a használt gépkocsik iránt, ami a külföldről behozott autók számában mutatkozik. A korábbi évekhez képest idén jelentősen megnőtt a használt személyautók forgalomba helyezésének száma: kilenc hónap alatt 39.004 négykerekű érkezett határon túlról, ami 84 százalékos növekedést jelent 2011-hez képest, és majdnem a háromszorosa a 2010-es számoknak. Arányaiban nézve ez azt jelenti, hogy amíg két évvel ezelőtt az átírások mindössze 4, tavaly pedig 6 százalékát tették ki a külhoni autók, addig idén már 13 százalékot érnek el ezek a tranzakciók. „Amennyiben jobban a számok mélyére nézünk, egyértelműen látható, hogy a hazai használtautó kereskedelemből kieső autókat külföldről pótolták a vásárlók. Ennek oka arra vezethető vissza, hogy az öregedő hazai autóállomány miatt itthon csökkent a fiatal, minőségi használtautó kínálat. Mivel január elsején kedvezőbb lett a regisztrációs adó, várható volt e terület fellendülése” – vélekedett Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

Az összpiac csökkenésénél ebben az évben jobb eredményt értek el a használtautó kereskedők, szeptember végéig 92.473 üzletkötés született cégeknél, ami 4,5 százalékkal ugyan rosszabb teljesítmény 2011-hez képest, de 1,9 százalékkal felülmúlja a 2010-es adatokat. Az országos kereskedői hálózattal rendelkező Weltauto eddig 5012 autót adott el idén szeptember végéig, ami majdnem 100 autóval kevesebb a tavalyi évhez viszonyítva.

A piac feloszlása a szegmenseket tekintve továbbra is változatlan, a legtöbb átírás az alsó-közép-, és a kisautó kategóriában történt. Mérhető növekedést egyedül az SUV-k hoztak, 6 százalékkal írtak át több szabadidő autót ebben az időszakban. A márkák viszonylatában az Opel 14 százalékos piaci részesedéssel áll az élen, őt követi a Suzuki, majd a Volkswagen. A prémium szegmenst nézve, – egy hellyel feljebb lépve -, tizedik a BMW, tizenkettedik a Mercedes és közvetlenül utána áll az Audi. Típusbontásban az Opel Astra és a Suzuki Swift toronymagasan vezeti a listát, harmadik helyen a Volkswagen Golf szerepel.

A külföldről behozott autók esetében más a helyzet, itt ugyanis egyértelműen látható, hogy inkább a magasabb kategóriájú kocsikat importálják szívesen a vásárlók. Idén a Volkswagen, a BMW és az Opel számított leginkább kedveltnek, de ötödik helyen áll ebben a felsorolásban a Mercedes és hatodikként zárt az első kilenc hónap után az Audi. A gépkocsik típusát figyelembe véve is más a preferencia, a legtöbb esetben 3-as BMW, Volkswagen Golf és Volkswagen Passat érkezett a határon túlról.

Területi megosztásban Budapesten és Pest Megyében volt a legtöbb autóvásárlás, ezt követte Bács-Kiskun Megye, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye és Győr-Moson-Sopron Megye. A legkevesebb tulajdonos cserét Vas Megyében, Tolna Megyében és Nógrád Megyében regisztrálták.

„Az év hátralévő részében nagy változás nem várható a használtautó piacon. Átírások tekintetében várhatóan valamivel gyengébbek lesznek az idei számok, azonban a külföldről behozott autók miatt összességében több értékesítéssel zárhat a piac. Jövőre várhatóan hasonló tendencia lesz megfigyelhető, azonban a határon túlról behozott autók száma tovább gyarapodhat” – zárta gondolatait Horváth Zoltán.