2024 április 19

A költségvetésen is változtatnának

A költségvetési bizottság a gazdasági stabilitási törvényhez és a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabályokhoz fűzött módosító javaslatát hétfőn fogadta el az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal.

Eszerint a kormány kivételes esetben akár a főösszegek módosítását tartalmazó zárószavazás előtti módosító javaslatot is benyújthat a parlamentnek, ha a főszámok elfogadása után a kabinetnek olyan nemzetközi kötelezettségei keletkeznek, amelyeket köteles átvezetni a költségvetési törvényjavaslaton is, illetve ha az Alkotmánybíróság, az európai uniós vagy más bíróság döntéséből olyan fizetési kötelezettség fakad, amelyre az elfogadott kiadási főösszegek nem biztosítanak fedezetet.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője múlt hétfőn azt mondta: ha az IMF/EU-tárgyalások szeptember végén, október elején érdemben folytatódni tudnak, akkor nyitva hagyják a költségvetést, és akár a stabilitási törvényt is módosítják, hogy a kormány, ha szükséges, hozzányúlhasson a büdzséhez. Ellenkező esetben – vagyis ha a tárgyalások csak az év vége felé folytatódnak – viszont inkább a költségvetés megszavazását támogatják, azzal, hogy ha a kabinet később ezt javasolja, ebben az esetben is készek a költségvetés módosítására.

A kormánypárti képviselőcsoport vezetője a parlamenti záróvitában hangsúlyozta: a javaslat nem ad lehetőséget a költségvetési főszámok újraírására, csak abban az esetben ha ezt az IMF-megállapodás vagy az európai bíróság elmarasztaló – fizetési kötelezettséget teremtő – döntése bármely ügyben szükségessé teszi.

Az Országgyűlés július 12-én fogadta el a jövő évi költségvetés főszámait. A parlamenti többség – a kormány kezdeményezésére – egy héttel ezelőtt döntött arról, hogy elhalasztja a 2013-as költségvetés módosító javaslatainak aznapra tervezett szavazását annak érdekében, hogy ha az IMF/EU-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a büdzsén.