Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

A japán ,,Holdmesterlövész”útnak indult az űrbe

Japán Hold-kutató űrrepülőgépet indított saját gyártású H-IIA rakéta fedélzetén. Remélte, hogy a világ ötödik országa lesz, akik űreszköze landol a Holdon.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) közölte, hogy a rakéta a terveknek megfelelően felszállt a dél-japán Tanegashima Űrközpontból. Sikeresen leválasztotta)  a Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) eszközt. A kedvezőtlen időjárás a múlt hónapban három halasztást okozott. Japán célja az, hogy a „holdmesterlövésznek” nevezett  SLIM-et a célhelyétől számított 100 méteres körzeten belül landoljon a Hold felszínén. A 100 millió dolláros küldetés várhatóan februárban kezdi meg a leszállást egy hosszú, üzemanyag-hatékony megközelítési pálya után.

Nagy pontosságú leszállás

„A SLIM célja a nagy pontosságú leszállás bizonyítása, hogy „oda tudjunk leszállni, ahova akarunk”, nem pedig „ahova tudunk” – mondta Hiroshi Yamakawa, a JAXA elnöke egy sajtótájékoztatón. Órákkal a csütörtöki kilövés után a JAXA bejelentette, hogy a SLIM-től kapott jelek azt mutatták, hogy megfelelően működik a szerkezet. A kilövésre két héttel azután került sor, hogy India a negyedik ország lett, amely sikeresen küldött egy űrhajót a Hold Chandrayaan-3 néven a feltáratlan déli pólusra. Ugyanazon időben az orosz Luna-25 lezuhant a Hold megközelítése közben – ismertette a Reuters hírügynökség.

Japán két tavalyi holdraszállási kísérlete kudarcot vallott. A JAXA elvesztette a kapcsolatot az OMOTENASHI leszálló egységgel, amikor novemberben megkísérelték a leszállást. A japán ispace (9348.T) startup Hakuto-R Mission 1 leszállóegysége áprilisban zuhant le, amikor megpróbált leereszkedni a Hold felszínére.

Hold közeli oldalon

A SLIM a Hold közeli oldalán fog földet érni, közel a Mare Nectarishoz, egy holdtengerhez, amely a Földről nézve sötét foltnak tűnik. Elsődleges célja a fejlett optikai és képfeldolgozó technológia tesztelése, továbbá a lelőhelyek közelében található olivin kőzetek összetételének elemzése, nyomokat keresnek a Hold eredetére vonatkozóan közölte a Reuters.