2024 április 24

A Hungaroringen ünnepli születésnapját a VW Golf

Mindössze pár hetet kell csak a Volkswagen Golf rajongóknak várni, amíg a modell történetében újabb fejezet kezdődik. Hazánkban ugyanis október 13-án mutatkozik be a Golf VII, amely az elődökhöz hűen innovációk sokaságát hozza a kompakt kategóriába.

A Volkswagen Golf gyártását 1974 januárjában kezdte meg a Volkswagen, ekkor gördült le az első sorozatgyártású modell a wolfsburgi gyár futószalagjáról. A kocsi rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert, ugyanis egy évvel később már Európa legnagyobb darabszámban értékesített autójává nőtte ki magát. A modell gyártásával egyébként megszületett egy új, korábban nem ismert járműosztály is, amely napjainkban a legnépszerűbb az öreg kontinensen. A kompakt kategória összehasonlítási alapjául azóta is Golf szolgál, az autógyártók és az autós szakma is e modellt tekintik mércének.

Az évtizedek során, a Golfok fejlődéstörténetében megfigyelhető volt a technikai, technológiai megújulás, így az összes modell tartogatott egy olyanfajta újítást, mely a Volkswagen márka egészére kihatott. A Volkswagen akkori motorkínálatában újdonságot jelentett a Golf I-nél megjelent 1500 köbcentis, 50 lóerős, gyorsfordulatú dízelmotor. Két és fél évvel később pedig bemutatták az első Golf GTI-t 1.6-os, 110 lóerős motorral. A sportautó nagy sikert aratott az autósok körében, és 1983-ig 365 000-nél többet adtak el belőle. Ebben az autóban – az amerikai piacra gyártott változat esetében – már használtak katalizátort és mechanikus befecskendezőt is, illetve a tengeren túl automata váltóval is kapható volt a modell.

Az első mérföldkő is elérkezett a Golf számára e sorozatnál: 1976. október 27-én, 31 hónappal a gyártás megkezdése után már az egymilliomodik gépkocsit szállították ki a vásárlók számára. A hetvenes évek végén, 1979 februárjában jelent meg a kínálatban a Golf Cabrio, amely 388 600 eladással a mai napig a legnépszerűbb kabriója Európának. Az egyes sorozat zárásaként a Volkswagen 1982-ben mutatatta be első ízben a Golf GTD változatát, 1.6-os 70 lóerős turbódízel motorral.

A Golf II gyártását 1983 júniusában kezdték meg. E sorozat esetében nagy újdonságot jelentett a syncro négykerékhajtás megjelenése, amit a manapság már nagyon ritkán fellelhető Country Golf modellvariánsba is beépítettek. Új fejlesztésnek számított a modell esetében az 1.8 literes, benzinbefecskendezéses, katalizátorral szerelt motor, amely azért számított különlegességnek, mert Németországban csak öt évvel később kötelezték a gyártókat a katalizátor használatára. Mindössze 14 évvel a Golf gyártásának megkezdését követően, 1988-ban újabb fontos dátum érkezett el a típus életében, ekkor adták át a tízmilliomodik modellt. Egy évvel később a Golf II-nél mutatták be az első katalizátoros dízelmotort is.

A Golf III sorozatgyártását 1991 júliusában indították, és a Volkswagen már rögtön ebben az évben piacra vezette a VR6 elnevezésű modellt, amely a kompakt osztályban szokatlanul erős, hathengeres, 174 lóerős motorral volt kapható. Motorikusan újdonságot jelentett ennél a modellnél az első közvetlen befecskendezéses TDI motor, amely 1.9 literes és 90 lóerős volt. Az európai piacon itt jelent meg először a kínálatban az automata váltó, bár a hagyományos bolygóműves szerkezet nem számított keresettnek. Az autó fejlesztése során nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra is, és kellő mértékben megerősítették e célból a karosszériát, valamint először jelent meg a vezető- és utasoldali légzsák, az állítható magasságú biztonsági öv, továbbá az ABS is. A Golf I után ismét készült kabrió, és 1993-ban kezdték el gyártani a Golf Variantot, az autó kombi változatát.

A Golf IV-et 1997 augusztusában mutatták be a nemzetközi sajtónak, amely később a „kényelmes Golf” elnevezést kapta a vásárlóktól a korábbiakhoz képest kényelmesebbre hangolt futóműnek köszönhetően. Motorikusan az első FSI motorok, illetve a PD TDI erőforrások jelentették az újdonságot, biztonságtechnika szempontjából pedig az ESP növelte az utasok védelmét. E generációban jelentek meg a can-bus rendszerek a Golfban, és xenon fényszórót is ettől a modelltől lehetett a kocsihoz rendelni.

Az ötös Golfot már három helyen: Wolfsburgban, Brüsszelben és Zwickauban is gyártották 2003 augusztusától. Az új modell teljesen átdolgozott futóművet kapott, hátul többlengőkaros, elöl pedig továbbfejlesztett McPherson segítette az autó rugózását. A motorpalettán ekkor vezették be az első TSI erőforrásokat, és itt vette át a csúcs benzinmotornak számító VR6-os szerepét a 2.0 literes TFSI. A bolygóműves automata váltó helyett már a kettős tengelykapcsolós DSG-t lehetett vásárolni a kocsihoz, ami jobb hatásfokának és dinamikájának köszönhetően már jóval kedveltebbé vált a vásárlók körében.

Az asszisztensrendszerek tekintetében is jelentős fejlődésen ment át az autó, ekkor jelent meg a parkoló- és a sávtartó asszisztens, az ESP és az elektronikus guminyomás-ellenőrzés. A Golf és a Volkswagen márka életében is fontos esemény volt 2002. június 25-e, amikor a kompakt autó elérte 21 517 415. értékesítését, és így túlszárnyalta a Bogár korábbi rekordját, amivel minden idők legnagyobb számban gyártott Volkswagenjévé avanzsált. Öt évvel később a 25 milliomodik eladott Golffal újabb rekordot állítottak be a márka életében.

Négy évvel ezelőtt, 2008 októberében kezdték el forgalmazni a jelenlegi kínálatban szereplő Golfot, amely a hatodik volt a szériában. Biztonság tekintetében újabb fontos lépést könyvelt el az autó, amit az EuroNCAP öt csillaggal jutalmazott. Ennél a modellnél előtérbe kerültek a turbómotorok, az 1.4-es szívóbenzines kivételével mindegyik erőforrás turbót kapott. A dízelmotoroknál a PD TDI-t a CR TDI váltotta, és megkezdték a 115 lóerős villanymotor tesztelését is, amellyel az autó egy feltöltéssel 160 kilométert tud megtenni.

A közel negyvenéves történet az idén hamarosan bemutatkozó Volkswagen Golf VII-el folytatódik tovább, amely ismét több újdonságot hoz majd a kompakt kategóriába. Az autóval első ízben az október 13-i Golf találkozón ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a kereskedésekbe pedig várhatóan majd csak november elején érkeznek meg az autók.

A Golf találkozóról

A rendezvényről bővebb információ a www.golftalalkozo.hu oldalon található.