2024 június 14

A hazai fogyasztásban bíznak a nagyvállalatok

Élénkülő fogyasztás

Szerényebb pénzügyi eredményekre számítanak a hazai nagyvállalatok idén, mint tavaly év végén. A K&H nagyvállalati növekedési index eredménye szerint a cégek árbevétel-várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

„A nagyvállalatok átlagosan 2,6 százalékkal nagyobb bevételt várnak idén, ami elmarad a tavaly év eleji várakozásoktól (2,9 százalék), de előrelépés az előző negyedévi 2,3 százalékos előrejelzéshez képest. A javulás annak köszönhető, hogy a hazai piacon jelentősen, 1,9 százalékról 2,5 százalékra ugrott a várt bevétel-növekedés mértéke, aminek hátterében egyrészt a belföldi értékesítés élénkülése, másrészt már az MNB inflációs előrejelzése alapján növekvő fogyasztói árak is állhatnak” – részletezte az eredményeket Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatója.

Alacsonyabb az export súlya

Az exportpiaci lehetőségeket kissé visszafogottabban látják a cégek az előző negyedévhez képest.

„Külpiaci értékesítésből jelenleg a vállalatok harmada (30 százalék) vár bevétel-növekedést, átlagos mértéke azonban 3,3 százalékról 3,1 százalékra mérséklődött. Ennek oka, hogy csökkent a külföldi értékesítés aránya: a vállalatok 60 százaléka egyáltalán nem tervez idén exportálni, 2016 első negyedévében ez mindössze 40 százalék volt, és további 15 százalékuknál a teljes árbevétel ötödét sem éri el az exportból származó árbevétel aránya” – tette hozzá a szakember.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Szerényebb profit

Míg az árbevételt tekintve a tavalyi év végi várakozásokhoz képest optimistábbak a cégek, addig a profitkilátások terén visszafogottabbak lettek: átlagosan 1,6 százalékkal magasabb nyereséget várnak a cégek, ami messze elmarad a 2016. év eleji 2,2 százaléktól.

„A különböző ágazatok igen eltérő mértékű adózás előtti eredményt valószínűsítenek: a szolgáltató szektorban 0,2 százalék, mezőgazdaságban 0,3 százalék, a kereskedelemben 1,7 százalék, az ipari cégek pedig 2,8 százalék, profitbővüléssel terveznek az idei évre” – emelte ki Hodina Péter.