2024 április 19

A ciános bányászat ellen tiltakoztak

A zöldek azzal vádolják a kormányt, hogy nem akadályozta meg a környezetvédelmi engedély kiadását. Az aktivisták „A Ponta-kormányban a cián az úr”, „A kormány hallgat, a cián marad”, „Ciánmentes Felsőcsertést!” feliratú molinókat, plakátokat függesztettek ki.

A tiltakozókkal szóba állt a kormányülésre érkező Liviu Pop, társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter, aki szemükre vetette, hogy nem hivatalos átiratban fordultak a kormányhoz. „Én is írhatok nyílt leveleket számolatlanul. Egy hivatalos levelet várunk a minisztériumban, mert egyébként ez nem több, mint feltűnősködés” – mondta a miniszter.

A Mediafax hírügynökség szerint a csendőrök elfűrészelték a tiltakozók bilincseit és bekísérték őket az csendőrőrsre. Az egyik tiltakozó azonban kerékpárzárral kötözte magát a kerítéshez, amit nem sikerült elfűrészelni, ezért a tűzoltóságot is kihívták, hogy a közúti baleseteknél használatos feszítővágóval távolítsák el a zárat.

Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter szeptemberben a bíróságtól kérte a felsőcsertési aranybánya engedélyének érvénytelenítését, miután a civil szervezetektől tudta meg, hogy a temesvári regionális környezetvédelmi ügynökség júliusban kiadta az engedélyt a bányanyitásra.

Az erdélyi Érchegységben, a Dévához közeli Felsőcsertésen a kanadai Eldorado Gold Corporation (EGC) készül aranybányát nyitni, amelynél – a verespatakihoz hasonlóan – nagy mennyiségű cián felhasználásával mosnák ki az aranyat az ércből.

A környezetvédő szervezetek szerint a felsőcsertési bányaprojekt 456 hektáros területet foglalna el, 45 millió tonna ércet zúznának össze, hogy abból 16 éven keresztül, évi 1.653 tonna nátrium-cianid felhasználásával összesen mintegy 80 tonna aranyat mossanak ki. A verespataki tervekhez hasonlóan a cianidos, nehézfémekben gazdag zagyot egy 63 hektáros, nyílt ülepítőben tárolnák.

A zöldek értesülése szerint a fő befektető, a vancouveri tőzsdén jegyzett EGC Görögországban, Törökországban, Kínában és Brazíliában is tevékenykedik. A cég állítólag 2011 decemberében vette át a European Goldfieldset, amelynek 80 százalékos részesedése van a Deva Gold SA-ban, míg a maradék 20 százalékot a az állami Minvest Deva birtokolja.