2023 január 29

A Brexit hullámait lovagolja meg a font

A 2016. év eleji közvélemény-kutatások nem mutattak egyértelmű preferenciát, csekély volt a különbség a Bremain és a Brexit támogatói között. Ez jelentős mozgásokat eredményezett a fontot tartalmazó devizapároknál, amely veszített értékéből valamennyi fő devizával szemben.

Az elemzők egyértelműen jelezték álláspontjukat: London gyengébb lenne az Unión kívül, így a font is gyengülne.

A következő hetekben a font még a választások előtti felmérések ritmusára fog táncolni, bár úgy tűnik, hogy valamelyest csökkent a feszültség és a legtöbb felmérés a maradásra szavazók javára dől el, hosszú még az út június 23-áig.

Így alakult az euró-font árfolyama

2014 óta a font jelentős erősödésének lehettünk szemtanúi, az EURGBP elhagyta a 0,80 körüli árfolyamot és lassan haladva 0,775 körül zárta az évet. A trend 2015-ben is folytatódott, és miután Mario Draghi bejelentette a mennyiségi könnyítéseket, valóban nagyobb lendületet kapott a font és a 0,70 körüli szintre süllyedt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”94″]

Tavaly júliusban elérte a 0,695-ös mélypontot, vagyis 1 font 1,44 euróba került, de a kereskedők nézőpontja kezdett változni. 2015 végétől egyre többet beszéltek a népszavazásról, és Nagy-Britannia feltételezett kilépése az Európai Unióból elkezdett sötét felhőként lebegni a piacok felett – írja az ActiveTrades elemzője.

Az EURGBP árfolyam 0,70 és 0,74 között kezdett mozogni, majd 2015 végén kitört ebből a sávból, amikor is az első felmérések a maradás várható előnyeit mutatták. A piac lehetséges kockázatként érzékelte ezt, és a londoni pénzügyi világ (néhány kivétellel) a kilépés ellen fordult.

Ily módon a Bank of England természetesen nem tudta felemelni a kamatot a jelenlegi minimum 0,50 százalékról. A kamatemelést egy későbbi időpontra halasztották, amely minden bizonnyal a június 23-ai népszavazás után következhet be.

2016 első hónapjaiban néhány makrogazdasági adat még inkább kétségbe vonta a rugalmas brit gazdasági növekedést, ami tovább gyengítette a fontot. Így az euro és font közötti ráta visszatért 0,80 felé, miközben a felmérések szerint halványodott a maradásra szavazók előnye.

Bízhatunk a fontban?

Az elmúlt hetekben azonban visszatért a font iránti bizalom. A Brexit távolabbinak tűnik; sok kutatóintézet újra kétszámjegyű különbségről beszél a két frakció között. A kereskedők bizalma visszatért az angol font iránt, az EURGBP árfolyam ismét a 0,77 körüli irányba tart, a sötét felhők jelenleg valamivel távolabb vannak.

A font a 2014 nyarán jegyzett 1,70 körüli csúcs után lassú gyengülésnek indult a dollárral szemben. A font leértékelődése 2016 elején intenzívebbé vált és az 1,38-as árfolyammal nyolcéves mélypontra süllyedt. A font iránti bizalom visszatérése ismét 1,45 felé emelte az árfolyamot – mutat rá az ActiveTrades elemzője.