Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

A demonstrációt megelőzően a Toldi moziban az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak miatt meghalt nőkről tartottak fórumot, felolvasva az áldozatok halálának körülményeit. A szervezők a rendezvénnyel arra kívántak rávilágítani, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, amely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát veszélyezteti.

A fórumot követően a mintegy kétszáz résztvevő, dobszó kíséretében, rendőri biztosítás mellett vonult a Blaha Lujza térre. A főként nőkből álló demonstrálók a vonulás közben azt skandálták, hogy „az erőszakra nincs mentség” és „a hallgatás is erőszak”. A tiltakozók az áldozatokat jelképező ember alakú táblákat vittek magukkal, melyeken az áldozatok keresztneve, életkora és haláluk körülménye volt feltüntetve.

Más transzparensre azt írták, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ver, évente mintegy 70 nőt megöl a partnere, az emberölések 39 százaléka családon belül történik, és a családon belüli erőszakos cselekmények 95 százalékában nők az áldozatok, sértettek.

A megmozdulást a 16 akciónap nevű programsorozat részeként szervezték, amelyet 1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között rendeznek meg. November 25-ét az ENSZ a nők elleni erőszak megszüntetésének napjává nyilvánította, míg december 10. az emberi jogok világnapja.