2024 július 14

Zwack Unicum – Részvényenként 1400 forint az osztalék

Részvényenként 1400 forint, összesen 2,849 milliárd forint osztalék kifizetésről döntött a Zwack Unicum Nyrt. éves rendes közgyűlése szerdán; az osztalék részvényarányos kifizetése július 31-én kezdődik – közölte a társaság.

Ezen felül a közgyűlésen a részvényesek jóváhagyták a társaság 2023-2024-es üzleti évének pénzügyi beszámolóját. A Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele 36,938 milliárd forint volt, amely 4,5 százalékkal haladja meg az előző üzleti év árbevételét. A nettó értékesítés (jövedéki- és népegészségügyi termékadó nélküli árbevétel) 22,496 milliárd forintot tett ki, ami 6 százalékkal magasabb a bázisidőszakinál. A belföldi értékesítés 7,3 százalakkal nőtt az előző üzleti évhez képest. A saját termelésű termékek nettó árbevétele a hazai piacon 8,6 százalékos emelkedéssel 14,048 milliárd forintra gyarapodott. Ezen belül a prémium termékek árbevétele 8,2, a minőségi termékeké pedig 9,7 százalékkal emelkedett.

Exportra értékesített termékek

Hozzátették, hogy az exportra értékesített termékek árbevétele 2,196 milliárd forint, ez 6,1 százalékos csökkenés a bázishoz képest. A nagyobb exportpiacok közül Olaszországban (4 százalékkal) bázis felett értékesítettek, Romániában közel elérték az előző üzleti éves árbevételt, ugyanakkor 17, illetve 12 százalékkal csökkent a forgalom Németországban, illetve Szlovákiában. Közölték, az eredményt terhelő adók 18 millió forinttal (2,5 százalékkal) emelkedtek. A társaságnak 38 millió forinttal (11,4 százalékkal) alacsonyabb társasági adófizetési kötelezettsége keletkezett.

A helyi iparűzési adó és innovációs járulék 49 millió forinttal (13,1 százalékkal) magasabb lett, emellett a halasztott adó ráfordítás 7 millió forinttal nőtt az előző üzleti évhez képest. Mindezek következtében a társaság 2,906 milliárd forint adózott eredményt ért el, amely 15,7 százalékkal alacsonyabb a bázisnál. A közlemény szerint a Zwack Unicum Nyrt. a magyar égetett szeszesital-piac legnagyobb szereplője. Mivel a társaság a termékértékesítésből származó bevételének csaknem 90 százaléka a hazai piacról származik, ezért a gazdálkodást alapvetően határozza meg a belföldi kereslet alakulása.

Kitértek a 2024-2025-ös üzleti évre vonatkozó kilátásokra is: arra számítanak, hogy a reáljövedelem növekedése és a javuló fogyasztói bizalom ösztönzőleg hat majd a háztartások fogyasztására, ezáltal 2,6 százalékos volumenemelkedéssel csaknem 7 százalékkal magasabb árbevételt terveznek. Továbbra is célkitűzésük, hogy növeljék az export részarányát az árbevételben, ezért a legnagyobb célpiacokon a partnereikkel közösen ötéves exportstratégiát dolgoztak ki. Ezeket figyelembe véve az elmúlt évhez képest alacsonyabb, 2,5 milliárdos adózott eredmény elérését tervezi a menedzsment.

Prémium kategóriájában

A társaság többségi tulajdona 50 százalék +1 részvény a Zwack és az Underberg család közös cégének tulajdonában van, a részvények 26 százalékát a Diageo csoport birtokolja, a többi részvényen mintegy 3000 intézményi- és magánbefektető osztozik.

A Zwack Unicum részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek. A részvény ára szerdán délután 24 600 forint volt, ami 0,4 százalékos csökkenés a keddi záróértékéhez képest. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyama 17 400 forint, a legmagasabb 25 500 forint volt.