2024 április 22

Vége az egy napos szárnyalásnak – Ma hogyan tőzsdézzek?

Hihetetlen rali volt tegnap az európai, majd amerikai tőzsdéken. Sok elemző az egész hétre emelkedést jósolt, amire meg is van az esély, de a mai nap nem indult zöldben egyetlen ország számára sem. A német, angol, francia és spanyol piacok sem tudnak pluszba fordulni, míg az amerikai indexek határidős termékei görcsösen várják az esti vita eredményét.

DAX 30

A tegnapi nap legerősebb húzó indexe Európában a német nagy index volt, de ma már nem tudja tartani a tegnapi bika trendet. Ez lehet egy lélegzet vételnyi szünet az újabb emelkedés előtt, de nagy zuhanás nem várható a napokban. (Persze nem vagyunk időutazók, bármikor bármi történhet.) Ma nincsenek nagy vesztesek vagy nyertesek eddig a piacon, a hétvégét követő nagy mozgások ideje lejárt. A tegnapi nagy emelkedők, azért jobban esnek az átlagnál, de a piac pszichológiája ezt megköveteli. A Deutsche Bank, az Allianz, és a Bayer is 1 százalék feletti esésben boldogítja tulajdonosait kedd délelőtt.

DAX index főszereplői

FTSE 100

Az angoloknál is vége van a tegnapi optimizmusnak, de messze nincs rossz napja a londoni tőzsdének. A visszaesés nem éri el az egy százalékot, tehát a hét eddigi teljesítménye messze pozitív kimenetelű. A piacot aktívan figyelők számára tökéletes visszaigazolás lehet az iparági trendek követési modelljeiről, hogy itt is a tegnapi szuper emelkedők veszítik a legnagyobb értéket. Ahogy Magyarországon az OTP és a MOL, addig Angliában a Lloyds és a BP tud a két szegmens sztár papírja lenni kellően nagy mozgásokkal. Ma mindkét cég papírja esik, így nem csoda, hogy a hazai piacon is hasonló a helyzet.

CAC 40

A francia index tegnapi emelkedői ma nagyobb esésben vannak, mint a két másik nyugati ország hasonló cégei. Itt 2 százalék feletti a veszteség, de jelentősen nagyobb az emelkedők száma. A Renault, BNP Paribas és a Peugeot mind a vesztesek közt vannak, de a nyertesek csapata ma változatos szegmensek képviselői. A versenyt a L’Oreal vezeti, aminek szépségápolási termékei eladásáról híres, és nem érintett úgy a vírus, mint többi versenytársát.

Amerika

Tegnap Amerika is nagyobbat tudott erősödni, de előre látható volt, hogy mostantól minden mozgás mögé belefogjuk mesélni a választási kampány eseményeit. Ma el is kezdődik az első vita a két üstökös között. Trump adóbevallását közben állításuk szerint megszerezte a New York Times, amire Trump teljes csapata rávágta, hogy hamisítvány. Ezek mellett a piac likvidítása nem csökken továbbra sem és a holnapi napon nagy elmozdulások várhatók. Az indexek futures termékei a tegnapi zöldülést ma egyenlőre nem folytatják, de közel vannak a nullához.