2024 február 29

Változó hangulat mellett erősödni tudnak az amerikai piacok – Ennyit volt a zuhanás?

A választás

A tegnapi napon közel 2 százalékot esett az érfolyam, melynek legnagyobb oka a választások okozta bizonytalanság miatti tőke kivonások a tőzsdékről. Ahogy közeledik a választás, úgy az intézményi befektetők folyamatosan csökkentik a kitettségüket a tőkepiacok mozgásának. Ennek eredményeképp a következő napokban nagyobb emelkedésre nem érdemes számítani, mert a választások után fog eldőlni, hogy mely szektorokba lesz érdemes befektetni a következő ciklus alatt. Biden győzelme a felmérésekből kiindulva biztosnak mondható, de a közvélemény kutatások alaphibáját nem változtatták meg a 2016-os tévedésük óta. Egy biztos: izgalmas lesz november 3. Amennyiben Bident hirdetik ki győztesnek teljesen más irányba haladhat a tőzsdén emelkedő szektora, mint az elmúlt 4 évben tapasztalhattuk.

A „stimulus”

Az esés másik indoka, hogy hetek vagy inkább hónapok óta folyik a vita arról, hogy mekkora és milyen irányzatú gazdaság élénkítő fiskális beavatkozást hagyjon jóvá az Egyesült Államok kormánya. Az elmúlt két hétben Nancy Pelosi szinte minden hétköznap adott interjút, melyben arról beszélt, hogy mennyire közel vannak a megállapodáshoz, azonban valódi eredmény nem született a mai napig. A csomag elfogadására azért van szükség, mert a realgazdaság szereplői közül sokan beleroskadtak a koronavírus okozta bevétel kiesésekbe és a fogyasztás újraindításában sokat segítene az embereknek közvetlenül egyszeri pénzbeli támogatás. Nyáron egyszer már volt erre példa, akkor 1200 dollárt kapott minden olyan állampolgár melynek fizetése nem haladta meg az évi 75 ezer dollárt.

Ma még pluszban

Bár az európai piacok nehezen tudnak talpra állni a tegnapi esésből és emiatt szinte az összes negatívan áll a délelőtti órákban az amerikai indexek futures termékei 0-tól nem messze de pozitív elmozdulásban vannak. Az elmúlt hetekben több ilyen esemény történt, amikor hétfőn nagy leszakadást követően a hét folyamán inkább erősödni tudtak az indexek.