2024 július 25

Szárnyaló esetszámok, zuhanó tőzsdék

A tegnapi nap folyamán ritkán látott eladási hullám söpört végig a nemzetközi tőzsdéken. A jelentős esés legfőbb oka a koronavírus esetszámok kiugróan erős növekedése az egész világon, de leginkább Európában és az Egyesült Államok. A válaszul hozott korlátozó intézkedések újra a tavaszi emlékeket idézik, így a tőzsdék is számottevő eséssel reagáltak. A nap legnagyobb vesztese az irányadó német tőzsdeindex, a DAX volt, amely 3,7 %-os esést szenvedett el végül. Nem járt jól a Dow Jones sem, 2,29 %-ot esett, míg az S&P500 tőzsdeindex 1,86 %-os eséssel zárt. Érdemes azonban kiemelni, hogy ezzel az S&P még mindig a februári tőzsdepánik előtti csúcsok közelében tartózkodik, míg a DAX nagyon messze került már az akkor beállított 13800 körüli értékektől.

A magyar tőzsde sokáig kifejezetten ellenállt az esésnek, a nap nagy részében a BUX index még pozitív tartományban is képes volt tartózkodni, köszönhetően leginkább az OTP kiemelkedő erejének. A bankpapír megpróbálkozott az eső csatornából való kitörésre, azonban 10190 forintnál elakadt az emelkedés, és a negatívra forduló külföldi hangulat az amerikai piacnyitás után végül a magyar tőzsdét is elérte. A nap vesztese a Mol volt, amely 3,6 %-ot zuhant a délután folyamán, az OTP azonban továbbra is ellenállt, és mindössze 1,2 %-ot veszített az értékéből.  A Richter 1,6, a Magyar Telekom 0,1 %-os eséssel fejezte be a tegnapi kereskedést.

A mai napra javarészt lenyugodtak a kedélyek a piacokon, a határidős indexek alapján jelenlegi állás szerint emelkedéssel nyithat Európa. Kérdés, hogy a magyar tőzsde továbbra sem követi a nemzetközi tőzsdéket, vagy pedig hozzájuk hasonlóan mozgunk újra.