Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Ukrajna – Meglódult a GDP a háború sújtotta országban

Nőtt az ukrán gazdaság teljesítménye az idei első tíz hónapban éves összevetésben, különösen nagy volt a bővülés mértéke októberben.

A gazdasági minisztériumnak az ukrán kormány honlapjára fölkerült adatai szerint az október végéig tartó idei első tíz hónapban a hazai össztermék (GDP) 5,5 százalékkal nőt. A tavalyi azonos időszakkal összevetve. A gazdaság növekedése októberben éves szinten 10,5 százalék volt. A minisztérium szerint a kedvező adatokhoz részben a sikeres betakarítás és a fekete-tengeri gabonaexport-folyosó működtetése is hozzájárult. A hónap elején elfogadott jövő évi ukrán költségvetés 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei közel 5 százalék után. November közepén az Európai Bizottság első alkalommal tett közzé adatokat az uniós tagjelölt országok, köztük Ukrajna gazdasági teljesítményével kapcsolatban – ismertette a távirati iroda.

A prognózis Ukrajna esetében kiemelte: az ország gazdasága idén 4,8 százalékkal, jövőre pedig 3,7 százalékkal nő, miután tavaly 29 százalékkal esett az orosz invázió következtében. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, októberi globális előrejelzésében az szerepelt, hogy Ukrajna GDP-je idén 2 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő.

Fotó: shutterstock.com