2024 február 28

Kiderült – fehér lesz végre az idei Karácsony?

Kikerülhetetlenül közeledik a tél. Régi emléke fűződhet sokaknak azokhoz az évekhez, amikor még jellemzően fehér volt a Karácsony, azaz az ünnepek idején esett a hó Magyarországon, esetleg annyira, hogy december végén szinte folyamatosan havas táj fogadhatott minket az ablakon kinézve. A hóesés azonban az utóbbi években egyre inkább ritkaságszámba ment hazánkban, az éghajlatváltozás egyik szomorú következményeként.

Természetesen nem beszélhetünk arról, hogy ne lehetne havat látni itthon. Az utóbbi évek egyik legnagyobb hóesése azonban például 2018 márciusában volt. De tavaly, az országgyűlési választások napján is kellett havat lapátolni, pedig április elején azért szintén nem a havas tájra vágyakozik a legtöbbünk.

Karácsony – ha akkor nem is, Mikuláskor még eshet

Az idei nagy kérdés, hogy fehér lesz-e a Karácsony, természetesen biztosra még nem dőlt el. Az időkép.hu Budapestre vonatkozó 30 napos előrejelzésén azonban már szerepel a december 24-e. Aznap a jelenlegi állás szerint 3 és 7 fok között lehet a napi hőmérséklet a fővárosban, és borult idő várható – de havazás az most sem. Némileg vigasztalhat minket, hogy december 5-én és 6-án várható némi hószállingózás, legalábbis ezt jósolják most a meteorológusok. Kisebb csoda kéne tehát idén is a fehér Karácsonyhoz, de egy hónappal az ünnep előtt azért reménykedni még lehet.

Címlapkép: Hősök tere, Budapest – idén karácsonykor sem fedi majd hó