2024 február 28

A pénzügyileg legstabilabb cégek tanúsítványa

Létezik egy olyan nemzetközi üzleti információszolgáltató és -minősítő, akik az aktív vállalkozásokat ellenőrizve a pénzügyileg legstabilabb cégeket egy tanúsítvánnyal látják el. Jó hír, hogy a hazai piaci szereplők között is találni olyat, aki a legjobbak között van!

Tanúsítvány a pénzügyileg legstabilabb cégeknek

A Dun & Bradstreet egy nemzetközi üzleti információszolgáltató és -minősítő, mely a vállalkozások pénzügyi stabilitását és üzleti megbízhatóságát osztályozza. Ehhez egy nemzetközi szakértők által kialakított módszertant követ, melyet folyamatosan visszamérnek, és már számtalanszor bizonyították megbízhatóságát.

Jelenleg a következő három tanúsítással dolgoznak: A, AA, AAA. Ezek közül az AAA a legkomolyabb elismerés egy cég számára. A hazai piac résztvevői között is találni olyanokat, akik rendelkeznek ezzel a tanúsítvánnyal. Ilyen például az Itnav is, akik elismeréséről itt lehet bővebben olvasni: http://www.itnav.hu/tanusitvany-a-penzugyileg-legstabilabb-cegeknek.

A D&B tanúsítványa, és ami mögötte van

A Dun & Bradstreet nemzetközi szinten már több évtizede végzi az elemzéseit, és állítja ki a vállalkozásokról a különböző minősítéseit.

Az AAA cégminősítés bevezetése 1989-re tehető, 1996 óta pedig a vállalkozások tanúsítványt is kaphatnak az üzleti megbízhatóságukról. Ezzel tudják megmutatni a többi piaci szereplő számára, hogy velük érdemes partneri kapcsolatba lépni.

A D&B számos adatot feldolgoz, mielőtt megadná a cégminősítést. Több hivatalos forrás adataira is támaszkodnak. Magyarországon például az Igazságügyi Minisztérium információira, a Cégbíróság bejegyzéseire és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira is, de más hatóságoktól érkező információkat is figyelembe vesznek.

Emellett a mérlegadatok, eredménykimutatások és a trendek is részét képezik az elemzésnek. A vizsgált szervezet demográfiai adatait, a cég tevékenységét, méretét és kapcsolódásait is figyelembe veszik. Beépítik a minősítésbe még azt is, hogy határidőre vagy késéssel fizet-e a cég, azaz hogy milyen fizetési fegyelemmel bírnak.

A bizalom nagyon fontos a piacon!

A piaci szereplők mindegyike az olyan cégeket részesíti előnyben, akik megbízhatóak. Ez természetes. És hogy kiben lehet bízni, azt korábban főleg a személyes tapasztalatokból derült ki. Viszont egy ilyen tanúsítvány megléte nagyfokú pénzügyi stabilitásra utal, ami jelentős bizalmat kölcsönözhet. Márpedig ennek megléte nagyon fontos, enélkül ugyanis sokkal kevesebb és jellemzően rosszabb üzletet tud megkötni egy vállalkozás.

Mire számíthat, aki egy stabil, tanúsítvánnyal rendelkező céggel üzletel?

A Dun & Bradstreet által kiállított A, AA és AAA tanúsítványok minden piaci szereplő részére jelzik, hogy az adott céggel bátran lehet pénzügyi kapcsolatokat kialakítani, mert ez kevés pénzügyi kockázattal jár.

Az ügyfelek, beszállítók és a munkavállalók felé is javítja a bizalmat ez a tanúsítvány. Ezzel bizonyíthatják, hogy pénzügyileg stabilak, hatékonyan működnek – nagy előny, ha megkapja egy vállalkozás.