Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Többféle ezüst létezik

Az ezüst egy nagyszerűen alakítható nemesfém, nem véletlen tehát, hogy a modern ékszertervezők előszeretettel alkalmazzák. No, de mivel a tiszta ezüst túlságosan lágy az ékszerkészítéshez, ezért többnyire más fémekkel keverve kerül használatra az ékszergyártás során.

Ezért is találkozhatunk különböző kifejezésekkel az ezüst ékszerek kapcsán. Ott van például a sterling ezüst, a tibeti ezüst vagy a 935-ös Argentium ezüst, amelyből a Namely.hu neves nyakláncai is készülnek. 

Mi az a 925 sterling ezüst?

Hogy az ékszergyártók egy jóval tartósabb alapanyagot kapjanak, a tiszta ezüsthöz rezet adnak hozzá, amellyel létrehozzák a sterling ezüstöt. Ennek a tisztasága így 92,5% körül mozog, a maradék 7,5%-ot pedig az ötvözet teszi ki.

Mivel a hozzáadott anyag a folyamat során reakcióba lép az oxigénnel, a sterling ezüst hajlamosabb lesz az oxidációra, ami elfeketedés formájában jelentkezik. 

Mi az a tibeti ezüst?

Ha egy ilyen jelzővel ellátott darab megvásárlásán gondolkozol, akkor biztosan nem ezüst ékszer birtokosa leszel, mivel ezt a kifejezést az ezüstözött, vagy az egyéb, nem nemesfémekből készült ékszerekre használjuk. 

Mi az a 935 Argentium ezüst?

A 935-ös Argentium ezüstről annyit kell tudni, hogy 93,5% tiszta ezüstöt tartalmaz, és a 925-ös Sterling ezüsttel ellentétben nem rézzel, hanem germániummal ötvözik, amelynek köszönhetően a belőle készült ékszerek nem oxidálódnak.

Az előnyei azonban nem merülnek ki ennyiben. Sokkal tartósabb és fényesebb a 925-ös Sterling ezüstnél. Az aranyozása pedig cianidmentes galvanizálással készül, így a 935 ezüst ékszerek megmunkálása sokkal környezetkímélőbb, és a vásárlók egészségére sincsen káros hatással. Nem okoz heveny bőrpírt, viszketést, vagy apró gyulladt hólyagokat, amelyek mind-mind a fémallergia nem kívánatos tünetei.

Mire figyelj az ezüst ékszer vásárlásakor?

Az ezüst ékszerek négyféle finomsági kategóriában kerülhetnek engedélyezésre: 800%, 835%, 900% vagy 925% ezüsttartalom. Az ezekről árulkodó fémjeleket a forgalomba hozatal előtt, és utána szúrópróba-szerűen vagy bejelentésre a Magyar Kereskedelmi Ellenőrző Hivatal Nemesfémvizsgáló és Ellenőrző Hivatala (NEHITI) ellenőrzi. 

Abban az esetben pedig, ha fémjel nélküli, hamis fémjellel ellátott, vagy egy olyan terméket találnak egy kereskedőnél, amelynek a fémjelzése utólag lett megváltoztatva, akkor eljárást indítanak ellene. A 2 grammnál kevesebb ezüstöt tartalmazó ékszerekre természetesen a fentebb leírtak nem érvényesek, nem kell őket fém- illetve névjellel ellátni.

Záró gondolatok

Bízunk benne, hogy ezzel a kis írásunkkal nagyon sok hasznos információt tudtunk megosztani veled. Ha bármilyen kérdésed lenne még a témával kapcsolatban, örömmel segítenek a fentebb említett webshop munkatársai.