2024 február 29

Újra izgalmak a kispapírokban-mi történik a Rábával?

A magyar tőzsde nagyon sokáig 4 blue chip játéktere volt; gyakorlatilag az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom kivételével nem láthattunk hatalmas sztorikat az árfolyamokat tekintve a magyar parketten. Néhány évvel ezelőtt azonban ez megváltozott, és a nemzetközi és magyar tőzsdei szárnyalással egyidejűleg a magyar kispapírok is mozgásba lendültek. A lendületnek azonban véget vetett a koronavírus, ami ezekben a papírokban sok esetben még a blue chipeknél is nagyobb összeomlást hozott. Néhány közülük azonban idén ősz vége felé feltámadt poraiból, és példátlan szárnyalásba kezdett; ilyen az eddig nem sokak által követett Rába. Nézzük, mi történt a gépjárműgyártó árfolyamával!

Feltámadás

A Rába az előbb említettekhez hasonlóan sokat esett az idén, de a papír lejtmenete már igazából tavaly elindult. Végül idén hónapokon keresztül beragadt az árfolyam a 800 és 900 forintos szintek közé, és októberben jött el a fordulat. Ahogy láthatjuk, azóta pedig egészen elképesztő emelkedést mutat be a részvény, ráadásul szép forgalom mellett.

www.bet.hu

Okok és következmények

Az emelkedésnek van egy általános magyarázata, ami több magyar részvényre is igaz most, ezt pedig a hónapokig tartó csökkenés okozta túladottság; a Molhoz, az OTP-hez, vagy az Opushoz hasonlóan itt is víz alá nyomott labda jelenséget láthatunk. Vannak azonban fundamentális tényezők is: a cég vezetését lecserélte a többségi tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ebben nem is a személyi változások az igazán jelentősek, hanem maga a szándék; feltételezhetjük ugyanis akár azt is, hogy átszervezési tervei vannak az államnak. Ez pedig minden bizonnyal jót tenne a cégnek, ugyanis nem produkált túl szép számokat legutóbbi gyorsjelentésében sem. Ennek egyik lépése lehet a külügyminiszter által bejelentett harcijárműgyártás is. Valószínűleg azonban a leglényegesebb nem is a konkrét gyakorlati lépés, hanem a mögöttes tartalom itt is: egyszerűen a figyelem központjába került a Rába, és egy stagnáló, lassan eső részvényárfolyam kitört a változások hírére. Persze fontos, hogy befektetőként mérlegeljük, hogy az esetleges újdonságok milyen hatást jelentenek a cég életére; ez szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk majd ítélni, hogy mennyire reális a mostani szárnyalás.

www.bet.hu www.vg.hu