2024 május 29

Új szuperállampapír születik?

 

A koronavírus járvány okozta megingás nem bizonyult tartósnak a lakossági állampapírpiacon, ugyanis 2020 második negyedévében 400 milliárd forintért jegyeztek le a legújabb állampapírfajtából a magyarok. Még mindig egyértelműen jó befektetésnek tűnik tehát a lakossági megtakarítók körében az 5 év alatt összesen közel 25 %-ot hozó államkötvény.

MÁP+ hozamai az egyes befektetési időtávokban, 1 millió forintra. (Forrás: www.bankmonitor.hu)

Érdemes azonban a legfrissebb inflációs adatok tükrében is vizsgálni már a MÁP+-t, ugyanis nyilvánvalóan a reálhozam elérése a célunk. Augusztusban átlagosan 3,9 %-kal voltak magasabbak a fogyasztói kosárban szereplő termékek árai a KSH közlése szerint, mint 1 évvel korábban. Ezt még úgy tűnik, hogy a szuperállampapírnak is becézett értékpapír felülmúlja, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az érzékelt infláció ennél jóval több.

Illetve, a Prémium Magyar Állampapír is egy lehetőség azok számára, akik állampapírban szeretnének félretenni. Ebből az 5 éves fajta (van 3 éves is, de a szuperállampapírral hasonlítunk most) 1,4 %-os kamatprémiumot biztosít a KSH által közölt inflációhoz képest. Jelenleg 4,8 %-os éves hozammal vásárolhatunk Prémium Magyar Állampapírt, azonban mint az augusztusi adatokból látjuk, lesz ez magasabb is.  Ha nem is nőne tovább az infláció, hanem állandósulna például az augusztusi szinten, már akkor jobban járunk a prémium értékpapírral, ugyanis az 5,3 %-ot hoz nekünk. Az egyetlen probléma vele az, hogy a visszaváltási konstrukciói igen kedvezőtlenek-vélhetően ezzel is az új típusú állampapírba való terelés a cél. Ugyanakkor ha a lejáratig tartjuk, akkor már kihívója, sőt, úgy tűnik, lassan akár legyőzője is lehet a Prémium Magyar Állampapír a megkérdőjelezhetetlen elsőnek hitt Magyar Állampapír Plusszal szemben.

Források:

www. bankmonitor.hu

www.ksh.hu

www.portfolio.hu