2024 június 24

Tanulj szobafestőnek – szerezz egy új szakmát!

Napjainkban az élethosszig tartó tanulás modellje igazán helyénvaló: egyre többen tapasztaljuk, hogy csak az lehet sikeres, aki több lábon áll. Nem ritka, hogy valaki felnőtt fejjel dönt úgy, szerez egy újabb szakmát, amiben kiteljesedhet.

Manapság a szobafestők igen keresett szakemberek, így ha az a célod, hogy egy jól fizető munkát találj, akkor érdemes lehet beiratkozni egy ilyen tanfolyamra. A TanfolyamGURU.hu oldala szerint ez a felnőttképzés Miskolc térségében is elérhető. Lássuk a részleteket!

Mit tanítanak a szobafestő tanfolyamon?

A szobafestő tulajdonképpen egy részszakma, amely mellé Miskolcon is ajándékba jár egy mázoló alapismeretek tanfolyam is – a kettő együtt pedig nagyszerű lehetőséget tartogat. Mindenki, aki részt vesz ezen a képzésen, elsajátíthatja azokat az ismereteket, amelyek az építőiparban nélkülözhetetlenek.

A szobafestőknek az alábbi modulokat oktatják:

  • Festési technológiák, az anyagok szakmai ismerete
  • A festési munkálatok anyag- és gyártásismerete
  • Díszítőmunkák, szakrajz, színelmélet
  • Szakmai számítás
  • Munka-, baleset- és környezetvédelem

Aki tehát beiratkozik a miskolci tanfolyamra, az rövid idő alatt szerezhet egy piacképes szakmát.

Milyen feltételei vannak a jelentkezésnek?

A legtöbb szakma esetében szükséges az egészségügyi alkalmasság megléte, nincs ez másképp a szobafestő esetében sem. Itt ugyanis gyakran kell létrára állni, nehéz tárgyakat cipelni, így például aki túlsúlyos vagy magas a vérnyomása, kevésbé valószínű, hogy el tudja végezni ezeket a feladatokat.

Nem mellesleg a színvakságot, térlátást is tesztelik a pályaalkalmassági vizsgálaton, és aki nem felel meg a szigorú követelményeknek, abból nem válhat szakember.

Más feltétele nincs a jelentkezésnek: az alapfokú végzettség elég, nem kell, hogy legyen érettségid is. Ám az fontos kitétel, hogy legyen otthon olyan eszközöd, amelyeken az online előadásokat meg tudod nézni, hiszen a tanfolyam során az elméleti képzés interneten keresztül zajlik.

Az órák hétvégenként vannak, így nem kell emiatt szabadságot kivenni: építhetsz új karriert a meglévő munkád mellett is. Az elmélet mellett viszont gyakorlatot is kell szerezni: az erről való tudnivalókat az oktatók fogják ismertetni a résztvevőkkel.

Hogyan zajlik a vizsga?

A szobafestő képzés és az ajándék mázolási alapismeretek tanfolyam Miskolcon 3,5 hónap alatt elvégezhető, és ha teljesítetted a feltételeket, akkor tanúsítványt kapsz. Ezzel azonban még nem vállalhatsz munkát.

Az OKJ megszűnését követően a szakképesítések rendszere átalakult, és ennek folyományaként az ország több városában vizsgaközpontok jöttek létre: ezek egyikébe kell jelentkezni, majd letenni a vizsgát egy bizottság előtt. Ezért külön fizetni kell, de megéri, hiszen a végén szakmai bizonyítványt szerezhetsz.

Ha bővebb információra van szükséged a felnőttképzésről vagy a miskolci tanfolyamokról, nézd meg a TanfolyamGURU.hu oldalát, ahol részletes leírásokat találsz a szakmai képzésekről, részszakmákról.