Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Szomorú hírek, vidám tőzsdék

Nem túl jó hírek érkeznek a nagyvilágból és Magyarországról sem, ha megnézünk bármilyen híroldalt. Tegnap este jelenlegi információk szerint 4 halálos áldozattal járó terrortámadás volt Bécs belvárosában. Vélhetőleg iszlamista szélsőségesek lövöldöztek a nyílt utcán, éttermekre és bárokra. Az összehangolt terrorcselekménnyel kapcsolatos nyomozás jelenleg is folyik, illetve az elkövetők felderítése is, egyelőre egyiküket sikerült ártalmatlanítani.

Közben Európában egyre inkább a tavaszi helyzethez hasonló történeseket láthatunk: Olaszországban a teljes lezárástól tartva pánikvásárlásba kezdtek az emberek, Angela Merkel német kancellár pedig úgy fogalmazott, nagyon messze még az alagút vége a vírusválság kapcsán, legalább tavaszig ki kell tartani a védekezéssel. Közben Franciaországban rekordszámú fertőzöttet találtak egy nap alatt, Belgiumban pedig arról kell dönteni már sajtóinformációk szerint, hogy kit mentsenek meg az orvosok, mert hiány van már az intenzív kórházi helyekből.

Az Aréna műsorában Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy további szigorítások bejelentése várható a hét folyamán. Hogy pontosan milyen korlátozásokra lehet számítani, azt nem részletezte, de az tény, hogy Novák Katalin körülbelül ugyanebben az időben már arról beszélt, hogy a tavaszi korlátozások teljes köre közül válogat a kormány. A döntés nem meglepő, ugyanis egyre több hír érkezik a lassan kapacitásuk határait feszegető intézményekről és magukról az orvosokról is. A szigorítások a héten esedékes 2 napos kormányülés után kerülnek napvilágra.

Mindezek mellett ma van az amerikai elnökválasztás, ahol kiélezett küzdelem várható a felek között. Bár Joe Biden demokrata elnökjelölt előnye továbbra is számottevő, nagy kérdés lesz például, hogy egy kis különbség ellenére Trump elfogadja-e rögtön az eredményt. Amennyiben nem, az további bizonytalanságokat okozhat.

A fentiek ellenére nagyon pozitív ismét a tőzsdei hangulat, a határidős indexek állása alapján pozitívan kezdi majd a kereskedést Európa, és ebből kiindulva valószínűleg a magyar tőzsde is. Érdemes ugyanakkor megfigyelni, hogy az események és a tőzsde szétválása meddig tud tartani, különös tekintettel a koronavírus és elnökválasztás okozta bizonytalanságokra.