2024 április 22

Száguld az eddigi szenvedő

Nagyon jelentős emelkedést tudhat maga mögött a Mol az elmúlt napokban, úgy is fogalmazhatnánk, hogy igen régen látott erőt mutat a papír. A magyar olajmulti árfolyama ugyanis több jelentős ellenállást is leküzdött, és ezáltal több hónapos csúcson található már az árfolyam. Érdemes megnéznünk, hogy mi vezetett idáig, illetve, hogy mi várható a jövőben?

Három pozitív csapás

A Mol árfolyamában van egy lelki és valós, gyakorlati támaszó tényező, méghozzá a menedzsment által kezdeményezett sajátrészvény-vásárlás, aminek nagy megengedett mértéke (a teljes részvénymennyiség közel 5 %-a, 40 millió darab részvény) egy biztosítékként is szolgálhat a befektetők számára.) Másrészt kibontakozott egy általános pozitív hangulat a magyar tőzsdén, melynek hatására mind az OTP, mind a Mol nagyon kiemelkedő mértékben képesek voltak az emelkedésre. Bár az országot nagyobb részt újra lezárták, a befektetők figyelme vélhetőleg már a vírusválság végére összpontosul, mivel egyre több pozitív hír lát napvilágot a készülő és hamarosan széles körben bevethető vakcina kapcsán.

A harmadik tényező pedig valószínűleg a Mol nagyon erős túladottsága volt, hónapos grafikont vizsgálva sok sok évre kellene visszamennünk, hogy hasonló mértékű árazást találjunk az indikátorokban. A Mol sok hónapos szenvedése tehát valóban felpattanással zárul, de mindenképpen érdemes megnézni, hogy technikai szemmel nézve mi támogathatja ezt.

Merre tovább?

www.investing.com

Ahogy a napos charton láthatjuk, bár az RSI túlvett tartományba ért, több más jel arra enged minket következtetni, hogy tényleges kitörésről beszélhettünk. A Mol áttörte a 100 napos mozgóátlagot, illetve már közelít az 1925 forint körül húzódó 200 napos mozgóátlaghoz. Annak a szignifikáns áttörése középtávon okozhatna további komoly emelkedést. Rövidebb távon azonban elkerülhetetlen a Bollinger-szalagok közé való visszatérés, kérdés, hogy ezt korrekcióként teszi meg a papír, vagy pedig tolja maga előtt a szalagot az árfolyam.

Fundamentális szempontból a helyzethez képest erős lábakon áll a Mol, ami mindenképpen pozitív hír a részvényesek számára. Ha a vállalat képes tartani a harmadik negyedévben bekövetkezett szép eredményt és növekedési ütemet, akkor jövőre akár az osztalékfizetési remények is visszatérhetnek, aminek várakozása katalizátorként hathat. A fő kérdés azonban továbbra is a járványhelyzet alakulása, és a lezárások tartóssága, illetve gazdasági hatása is. A Mol számára kiemelten fontos olajár is nagyot rallyzott a napokban, ennek folytatódása szintén jól hathat a Mol részvényeire.