2024 július 25

Sűrű évünk lesz – mi vár a feltörekvő országokra?

Tavaly valóságos ralit láthattunk a feltörekvő piaci részvények piacán. A folyamat fő mozgatórugói egyebek mellett a helyi politikai események, az árupiaci árak magához térése és a hozamvadászat voltak. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez idén is kitarthat-e, ráadásul sok múlik azon, hogy végül meddig megy el Trump protekcionizmusa. A Fidelity összegyűjtötte azokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek ebben az évben a feltörekvő országok gazdaságára.
Volt néhány esemény 2016-ban, amire a feltörekvő országokban érdekelt befektetők még sokáig emlékezni fognak. Ilyen volt például Brazília, az itt lezajlott erőteljes árfolyammozgások miatt az ország piaca kemény diónak számított. A kedvezőbbé váló politikai körülményeknek köszönhetően a Petrobras a januári mélypont után októberben 220 százalék körül járt, annak ellenére, hogy a világ egyik legjobban eladósodott vállalatáról beszélünk, ezt közölte a Fidelity a Privátbankár.hu-val.

Indiában ugyanakkora demonetizáció borzolta a kedélyeket, sok céget minősítettek le ezután, a negatív hangulat pedig rövidtávon alapvetően rontotta az értékeltséget. A szakemberek szerint ugyanakkor a befektetőknek ezekben az országokban közép- és hosszútávon kell gondolkodniuk, ekkorra ugyanis kiárazódik az események hatása. Jó példa erre a HDFC, az egyik legnagyobb holdingtársaság, melyet a demonetizáció kellemetlenül érintett, de ahogy a piac figyelme ismét az eredményekre irányul, és az indiai gazdaság szerkezete rendeződni kezd, eljön az újraminősítés ideje.

Árupiac: túlárazottak a fémek?

Bár az USA infrastrukturális beruházásokhoz fűződő tervei kedvezően befolyásolják az árupiacokhoz kapcsolódó hangulatot, a kínai kereslet és kínálat reakciójához képest ezek valósággal eltörpülnek. Becslések szerint ugyanis a kínai infrastrukturális kiadások még további 18 hónapon át zajlanak majd, így az elemzők a nyereségbecsléseiket inkább a hosszú távú árutőzsdei árfolyam-várakozásokra, és nem az azonnali árakra alapozzák. Ezzel pontosabban tudják mérni a cikluson keresztül érvényes jövedelmezőségi potenciált.

Bár az árutőzsdei körülmények kedvezőek, a vasérc árfolyama túlságosan magas – jó példa erre a brazil Vale, akik annak ellenére tartják magasan az árfolyamot, hogy a kínai acéliparban (ami valósággal nyeli a vasat) épp kapacitást csökkentenek. A szakemberek szerint érdemes továbbra is azokra az alacsony költséghányaddal dolgozó és stabil mérleggel rendelkező termelőkre összpontosítani, melyek a teljes piaci cikluson át képesek szabad készpénzáramlást generálni és osztalékot fizetni a részvényeseiknek.

Mi lesz a kínai értékcsapdákkal?

Az értékrészvények látványos teljesítményt nyújtottak tavaly, így a mutatók a hosszú távú átlag fölé nőttek, ezzel ellentétben a jó minőségű és a növekedési részvények erős leminősítésen estek át. A kínai bankok a könyv szerinti értékük kb. 80 százalékán forognak, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kínai bankok hitelállományának 10-12 százaléka rossz minőségű, ami potenciálisan lenullázza a részvényben rejlő összes értéket. Bár a szakemberek semmi rövid távú katalizátornak nem látják nyomát, úgy vélik, középtávon nagyon is valós e bankok jelentős mértékű rekapitalizációjának kockázata, ezért ezekre „értékcsapdaként” tekintenek.

Meddig megy el Trump?

Bár még mindig nem tudni, meddig terjed majd Trump protekcionizmusa, de érdemes figyelni arra a befektetőknek, hogy ne legyen olyan nagy a kitettségük. Indiában a vízumkorlátozás törheti derékba a digitális vállalkozókat, míg Mexikóban a Grupo Mexiko vörösréz-importőrnek az országgal szembeni ellenséges álláspont és a gyenge peseta továbbgyűrűző hatása miatt kedvezőtlen irányban mozdul el a kockázat/nyereség arány. A Grupo Mexico a vörösréz-exportőr költségeit ugyanakkor pesetában, nyereségét dollárban termeli, és nem valószínű, hogy útját állnák majd a Trump által akár fizikai értelemben, akár vámok formájában felhúzandó falak.

Donald Trump. (Kép forrása: EPA,ALBIN LOHR-JONES)
Összességében a feltörekvő piaci értékeltségek általában nagyon vonzóak maradnak, ami jót tesz az eszközosztálynak. Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője szerint érdemes kerülni azokat a vállalatokat, amelyekben jelentős tulajdonrésszel rendelkezik az állam, mivel tulajdonosként az állam vélhetően nem a legcélszerűbb irányba tereli a tőkeberuházásokat, ennek pedig tartós tőkepusztulás az eredménye. Amikor a piaci figyelem 2017-ben fokozatosan ismét az eredmények felé fordul, a portfólióban szereplő egyes papírok előtt is megnyílik az erőteljes értéknövekedés lehetősége.