2024 február 29

Stimulus, a nagy kérdés

A tőzsdék szempontjából talán még a koronavírus terjedésénél is kicsit fontosabb, hogy a járványhelyzet okozta válságra hogyan reagálnak a jegybankok, illetve kormányok. Előbbiek rendkívüli, sokak által vitatott eszközöket is bevetettek a gazdaság stabilizálása érdekében, és sokkal inkább jellemző az egyetértés. A kormányok azonban sokszor késve reagálnak, ahogy ezt a tankönyvekben is tanulhattuk, illetve az eszközeik hatékonysága is sokszor kérdéses. Az Egyesült Államokban a második nagy stimulus körül megy a vita régóta. Donald Trump nemrég kijelentette, hogy az elnökválasztásig biztosan nem lesz mentőcsomag, azonban jelenleg úgy tűnik, hogy nem volt teljesen igaz az akkori kijelentése, ugyanis az információk szerint a tárgyalások folytatódnak tovább.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke a cnbc tudósítása szerint kedden azt nyilatkozta, hogy nagyon reményteljes a megállapodás elérése még a héten, ugyanis közelednek az álláspontok a republikánusokkal. Nagy kérdés azonban, hogy melyik oldalnak áll ez érdekében, a demokraták nyilvánvalóan nem akarnak okot adni arra, hogy Trump a saját sikereként állíthassa be a megegyezést, Trump pedig nem szeretné, hogy a demokraták profitáljanak az amerikai lakosság szemében. Épp ezért nem lehet tudni pontosan, hogy taktikázásról beszélhetünk-e, vagy pedig valóban közel a megegyezés.

Ha megegyeznek, még mindig kérdés a tőzsdei reakció. Pelosi folyamatos pozitív üzenetei ugyanis valószínűleg lassanként már beárazódnak a részvényindexekbe, és amennyiben megszületik a megállapodás, könnyen lehet, hogy profitrealizálás indul be a tőzsdéken, tekintve, hogy utána már bár van egy biztos jó hír, biztos rossznak ott van az elnökválasztás és a koronavírus bizonytalansága.