2024 február 29

Részletgazdag interjút adott Elon Musk egy új közösségi média oldalon

A platform

A Clubhouse egy meghívásos alapú zártabb közösségi média, melynek legnagyobb előnye a versenytársaival szemben, hogy nem csatlakozhat rá csak úgy bárki. Elon támogatója a projektnek és a Twitter különleges szolgáltatásához minősítette. Alig 10 napja még csak 3 millió felhasználó tudhatott magáénak, de azóta már elérte a szám az 5 milliót is, nagyrészt az interjú hatására. A céget a múlt héten 1 milliárd dollár értékűre becsülték, és az elmúlt időszakban közel 10 millió dollárnyi tőkét tudott összeszedni a vállalat.

A beszélgetés több, mint egy óra hosszú volt és a két moderátor Marc Andreesen és Steven Sinofsky elő- és utó-beszélgetést tartott a hallgatókkal. A műsorukban vendégként megjelent korábban Oprah, Drake és Jared Leto is.

Clubhouse: What is it and how can you join? - CNET

Mars

A beszélgetés a SpaceX projektjeivel kezdődött, ahol Musk megemlítette, hogy még idén útnak indul az első civil űrutazás a dragon űrhajóval. Beszélt a Mars projektről is, melynek lényege, hogy egy biztonságos, fenntartható és civilizált életet hozhassunk létre a szomszédos bolygón. A beszélgetés ezen szakaszában felmerült az UFO kérdés, melyre Musk azt a választ adta, hogy ő semmilyen bizonyítékot nem látott arra, hogy lennének a naprendszerünk közelében földönkívüli élőlények, de nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy egyszer felfedezzük a létezésüket.

A mémek

Musk Twitter oldalán rendszeresen visszatérő elemek a mémek, melyeket kimagasló értelmiségi humornak tart a milliárdos. bevallotta, hogy nem mindig saját készítésű mémeket használ, hanem van két zseniális meme gyártó és beszerző barátja, akik mindig meglepik valami újdonsággal. Elmondása szerint a mémek meghatározó fontosságú irányítói a kultúrának és a közvéleménynek a fiatalabb generációk számára.

Sokan kritizálták a Twitter bejegyzései miatt a baráti köréből is, de szerinte ő mindig is ilyen karakter volt, csak korábban nem kapott ekkora figyelmet.

Majom agyak

A beszélgetés harmadik témája a Neuralink start-up vállalatával volt kapcsolatos. A cég kutatási területe egy agyba épített számítógép, mely segítségével fokozható az agy teljesítő képessége. A legújabb kutatási fázisban majmok agyába építettek videó játékra alkalmas chipeket, így a majmok az agyukban tudnak játszani egymás ellen.

Musk elmondása szerint az állatok nagyon boldogok és semmilyen panaszt nem mutatnak a beültetés óta. A Neuralink-nél csodás majom házakat építettek és a „világ legboldogabb majmai élnek náluk”. A cég végső célja, hogy az agyilag károsult embereknek segítse az életét.

Bitcoin, Dogecoin

Amikor a Bitcoin-ról kérdezték, az első megjegyzése, arra vonatkozott, hogy figyelnie kell mit mond, mert megkövezik, ha szavaival befolyásolja az árfolyamot. Véleménye szerint a Bitcoin egy jó dolog, de szerinte ő is csak későn szállt, és 8 éve kellett volna bele fektetnie nagyobb összegeket.

Hozzátette, hogy más kriptopénzekről nincs kialakult véleménye és a Dogecoint is csak a humor kedvéért szokta emlegetni a Twitter oldalán. „A legironikusabb helyzet lenne, ha az egész világ Dogecoinnal fizetne ár év múlva.”

Tesla

Musk vagyonának legnagyobb részét kitevő vállat nemrég adott ki egy negyedéves jelentést, melyben sikeres expanzióról számolt be. A mostani interjúban a cégvezér az akkumulátor beszállítók felé hegyezte válaszait, arra utalva, hogy bár haladnak a teljesen saját akkumulátor gyártása felé, nem szeretnék elveszíteni jelenlegi partnereiket. Szerinte szükség van a gyártási kapacitások növelésére, különben nem lesz esély elérni az – irreálisnak tűnő – évi 20 milliós gyártási számot.

Covid vakcina

A koronavírus járvánnyal kapcsolatban tavaly márciussal még tett egy nem túl sikeres állítást, miszerint áprilisra szinte nulla beteg lesz az Egyesült Államokban. Most emiatt elnézést kért és megjegyezte, hogy létfontosságú a vakcinák beadása és szerinte egyszerűsíteni kéne a folyamatot.

Robinhood CEO

A beszélgetés ezen a ponton kissé érdekes fordulatot vett. A világ leggazdagabb embere megtámadta a Robinhood alapítóját és jelenlegi ügyvezető igazgatóját Vlad Tenev-et, aki maga is előszeretettel használja a Clubhouset, illetve a moderátorok tudták, hogy Musk beleköt majd, így előre biztosították neki a megszólalási lehetőséget.

A vita tárgyát a múlt héten történt Game Stop botrány okozta, amikor a Robinhood beszüntette a részvény vásárlásának lehetőségét a magas volatilitás miatt. Tenev válaszában megemlítette, hogy a pletykákka ellentétben nem a hedge fund-ok miatt kellett lépniük, hanem a tőzsdefelügyelet hatályos szabályai miatt, melyeken utólag lazítottak a Robinhood részére. Beismerte, hogy a felhasználók részére ez egy negatív szituáció volt, de ők mindent megtettek az ügy érdekében a szabályok betartása mellett.

Magánélet

A jelenleg nézett Netflix sorozata a „Last kingdom”. Ezenfelül megtudhattuk, hogy szerinte túl sok figyelmet kapnak a megszólalásai és nem gondolja, hogy nincs tele a világ hozzá hasonló emberekkel, csak éppen ő van abban a szerencsés helyzetben, hogy rendkívül híres mega projekteket vezessen kisebb-nagyobb sikerekkel.