2024 április 16

Reggeli hírlevél

Magyar piac

Folytatódik a BUX emelkedése

Folytatódnak a BUX jó napjai, 1,1%-kal emelkedett pénteken is a tőzsdeindex jelentős forgalom mellett, amely így már a 44000 pontos szint felett áll. A technikai kép kedvező, bár a felső Bollinger-szalag lassíthatja a további növekedést, a közeljövőben így is elérhető a tavaly februári 46000 pontos maximum, és akár új historikus csúcsra is emelkedhet hamarosan az index árfolyama.

MOL: egyelőre töretlen az árnövekedés

Emelkedett a MOL részvényének az árfolyama is, a 0,8%-os változás 2446 forintos záróárat jelentett. A forgalom átlagosnak mondható, technikai szempontból viszont rövid távon korrekciót sejtet, hogy kilépett a grafikon a Bollinger-szalagok sávjából. Hosszabb távon fundamentális szempontból tovább emelheti a részvény értékét a vállalat saját részvény vásárlása, és a globálisan optimista hangulat is.

Hosszabb távon is emelkedés várhat a Richterre?

Kilépett a napok óta épített 200 forintos sávból a Richter részvényeinek az árfolyama, ezzel pedig akár egy komolyabb tendencia is elindulhat felfelé, különösen, ha egy-két héten belül a 7600 forintos szint is elesik. Technikai szempontból van még területe az emelkedésnek, és egyelőre fundamentális akadálya sem látszik.

Visszapattan a 360-as ellenállásról az árfolyam

A pénteki kereskedési nap során elérte a 360.00-as szintet az euró-forint árfolyama, de egyelőre még lefordult erről az erős ellenállásról a grafikon. Továbbra is az EMA(50)-es mozgóátlag és a középső Bollinger-szalag környékén mozog a jegyzés, így egyelőre elég kiszámíthatatlan a hazai deviza helyzete. Az euróval szemben 359,53-on, a dollárral szemben 293,93-on zárt az árfolyam. (portfolio)

Külföld

Szép napot zártak pénteken az indexek

Pénteken nap végére mind a három amerikai index szép hajrát mutatott be. A Dow 0,18%-ot emelkedett és 31 122 ponton fejezte be a napot. Az S&P 500 0,58%-ot növekedett és 3 825 ponton zárt. A Nasdaq pedig 13 100 pontig menetelt, ami 1,28%-os emelkedésnek felel meg. A futures viszont már nem mutat ilyen szép képet. A Dow 0,66%-os, az S&P 500 0,65%-os, a Nasdaq pedig 0,48%-os mínuszban van.

Itt a vége Trumpnak?

Egyre többen szólítják fel Donald Trump elnököt, hogy távozzon, főleg mióta a támogatói múlt héten megrohamozták a Capitolium épületét. Mindeközben a Demokrata törvényhozók állítólag közelebb kerültek az elnök második felelősségre vonásának megkezdéséhez.

Már az 5. legértékesebb amerikai vállalat a Tesla

A Tesla részvényeinek árfolyama megközelítette a 900 dollárt a pénteki újabb rekordja felé vezető úton, ami által már 11 napja emelkedik a papír. A Tesla részvények 7,8%-kal emelkedtek, és 880,02 dolláron zártak, ami új rekord záró. A Tesla piaci kapitalizációja meghaladta a 830 milliárd dollárt, így a Tesla az ötödik legértékesebb amerikai vállalat lett. A Tesla piaci értékelése most már felülmúlja a Facebookét. A Tesla csak ezen a héten több mint 105 milliárd dollárral növelte piaci értékét.

Újabb rali a marihuána részvényeknél

A kannabisz részvények erős emelkedést produkáltak múlt héten, a legtöbb kanadai és amerikai vállalat kétszámjegyű százalékos erősödést könyvelhetett el, remélve, hogy a demokraták reformbarátabb menetrendet folytatnak majd a szenátusban. A legnagyobb emelkedést szerdán láthattuk, utána már vegyesebben teljesítettek a részvények. Volt, ami emelkedett tovább, de láthattunk korrigáló árfolyamot is a kannabisz részvényeknél.