2024 április 16

Reggeli hírlevél 2021 április 06.

Belföld

BUX: merre tovább?

Folytatódott a visszapattanás a 45000 pontos szintről, de kijelenthető, hogy a következő napokban fontos események elé nézhet a magyar index. Egyre közelebb a részleges nyitás első fázisa, és az ehhez kapcsolódó legfontosabb kérdés, hogy mennyire reagál erre a piac örömmel. Nem lenne meglepő, ha ezt a halvány hangulatjavulást már beárazta volna az árfolyam, és a várt kitörés helyett enyhe mínuszokkal zárná a következő napokat a BUX. Összességében valószínűnek tűnik a korrekció folytatódása.

Jelentős felpattanás az OTP piacán

Jól sikerült az OTP-nek az első áprilisi nap, 2,2%-os emelkedéssel, és 13560-as záróárral mehetett a papír a hosszúhétvégére. Úgy tűnik, hogy sokadszorra felpattant az oldalazás támaszvonaláról a részvény árfolyama, így nem lenne meglepő, ha folytatódna ég néhány napig az emelkedés (technikai esemény: középső Bollinger-szalag áttörése), de ez nagyban függ a következő napok általános hangulatától.

Gyengén sikerült MOL hétzárása

Április elsején, a legutóbbi kereskedési napon csúnyát zuhant a részvény árfolyama, így egy gyertya alatt visszatért az oldalazás sávjának alsó támaszához (2130 forintos záróár, 4,8%-os esés). Technikai és fundamentális szempontból is fontosak lehetnek a következő napok, de egyelőre nem mutat szép kilátásokat az olaj árának csökkenése sem. Egyelőre az esés konszolidálódását várnám, de trendfordulóra utaló jeleket nem látok a piacon.

Araszolva 360-ig erősödött a forint

Lassú erősödéssel a lélektani 360-as határig kapaszkodott a hazai deviza az euróval szemben, így ez a hét nem csak a magyar index, hanem a forint kapcsán is kiemelkedően fontos lehet, amit az is alátámaszt, hogy pénteken érkezik a piac szempontjából lényeges inflációs adat is. Az euróval szemben 360,27-en, a dollárral szemben 305,05-ön áll a jegyzés.

Külföld

Jól teljesített tegnap az amerikai piac

Nagyot emelkedett tegnap az amerikai piac, miután optimista hangulat uralkodik a gazdaság teljesítménye körül. A Dow 1,1 %-ot erősödött és 33 518 ponton állt meg, az S&P 500 1,43 %-ot emelkedett és 4 076 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq teljesített a legjobban, 2,02 %-ot emelkedett és 13 595 pontig menetelt. A futures nem fest ilyen fényesen. A Dow 0,25 %, az S&P 500 0,21 %, a Nasdaq 0,06 % mínuszban van.

Kevesebb lehet a Credit Suisse osztaléka

A múlt héten a Credit Suisse elárulta, hogy súlyos veszteségekre számít az amerikai fedezeti alap, az Archegos Capital összeomlása után. Ennek eredményeként 4,7 milliárd dolláros ráfordításra volt szükség, és most mintegy 960,4 millió dolláros adózás előtti veszteségre számíthat az első negyedévben. Brian Chin, a beruházási bank vezérigazgatója, valamint Lara Warner kockázat- és compliance igazgató azonnali hatállyal távozik tisztségéből.

Kihasználja a GameStop a magas árazást

A GameStop részvényei kétszámjegyű mínuszban is voltak tegnap, miután a vállalat akár egy milliárd dollár értékben is bocsáthat ki új részvényeket. A GameStop végül csak 2,4 %-kal zárt alacsonyabban, 186,95 dolláron. A nap elején a társaság részvényei még 14 %-os mínuszban voltak. Legfeljebb 3,5 millió részvényre szóló ajánlatot jelentettek be.

Egyre közelebb lehet az Apple autója

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója utalt a vállalat autonóm közlekedő járműveken végzett munkájára, miután az a piaci pletyka, hogy saját autójának fejlesztéséről tárgyal az Apple. Régóta várható volt, hogy a vállalat belép az autópiacra is. Legutóbb a CNBC számolt be arról, hogy az Apple közel áll egy megállapodás megkötéséhez a Hyundai-Kia párossal, ami a vállalat sajátmárkás, autonóm, elektromos járművének gyártásáról szólna. Az autógyártók később azonban azt mondták, hogy nem tárgyalnak az Apple-lel.

Napi Feri

Az idő uralkodik felettünk. Visz, cipel magával. A múltunk tény, a jövőnk ismeretlen. Pedig az idő relatív. Attól függ, hogy honnan nézzük. Sőt! Nem csak relatív, hanem sokféle is. A valódi kérdés azonban nem az, hogy mi is az idő és hogyan értelmezzük, hanem az, hogy van-e értelme megismernünk és értelmeznünk. Az egyén szempontjából talán a legfontosabb dolog az idő. A mindenség szempontjából viszont értelmezhetetlen. Nézzük közelebbről a dolgot. Az ember időhöz kötött, de elmúlásával az idő lényege is elmúlik vele együtt. Amiről nem tudunk az nem is létezik és ha mi sem létezünk, akkor nem tudunk semmiről sem. – 2019.05.19.