2024 február 29

Reggeli Hírlevél – 2020.11.23

Belföld

Megállt a BUX emelkedése, fontos napok következhetnek

Az utóbbi napokban egyértelműen megtorpant a cirka két hétig tartó szárnyalás, de így sincs rossz helyzetben a budapesti tőzsdeindex. Átlagos forgalom mellett zárta minimális pluszban a hetet az árfolyam, így készülhetünk arra, hogy ezen a héten viszont kilendül valamerre az árfolyam, technikai szempontból még van területe az emelkedésnek is.

Folytatódhat a MOL emelkedése

A pénteki 1%-os emelkedés arra enged, hogy fals jelzés volt a fordulóra a csütörtöki gyertya, és folytatódhat az emelkedés a 2000 forintos lélektani szintről. A technikai kép enged teret a további növekedésnek, és az sem lenne meglepő, ha folytatná a saját részvényeinek a felvásárlását a MOL. Az év végi általános jó hangulatot kihasználhatja a részvény, és akár májusi 2100-2200-as szintet is elérheti.   

Nem túl biztatóak az OTP utóbbi napjai

Bár erősen nyitotta pénteket az OTP, a nap többi rész nem sikerült ilyen jól, így végül 0,8%-os mínusszal 11840-en zárt a részvény árfolyama, és így a technikai kép is alaposan elromlott, bár a középső Bollinger-szalag még megfordíthatja a grafikont. Fontos hétnek nézünk elébe, akár a 12400-as ellenállást is megcélozhatja ismét a papír, de nem lenne meglepő egy nagyobb korrekciós hullám sem. 

 Fontos szinten oldalazik a forint

Továbbra is a lélektani 360-as szint körül ingadozik a forint euróval szembeni árfolyama (pénteken 359,24-en zárt az árfolyam), és ez továbbra is fenntartja a bizonytalanságot. A legfontosabb hatása most az uniós költségvetési vitáknak lehet a következő napokban. Technikai szempontból az EMA(50)-es mozgóátlagnak lehet fontosabb szerepe az erősödés megtámasztásában. A dollár 303,24 forinton áll.

Külföld

Folytatódott a korrekció az USA-ban 

Múlt hét pénteken se tudott talpra állni az amerikai tőkepiac, további mínuszokat láthattunk. A Dow 0,72%-ot gyengült 29 268,42 pontig, az S&P500 0,69%-ot esett 3557,01 pontos záróértékig,  a Nasdaq100 pedig 0,67%-ot esett 11 905,25 pontig. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ugyan az utóbbi napok nem hoztak nagyobb mozgásokat, az indexek pozicionáltsága könnyen hozhat jelentős elmozdulást valamely irányba. Az S&P500 új csúcsra törése után egy kis háromszögbe szűkült, az ebből való megerősített elmozdulás felgyorsíthatja a piaci mozgásokat. Fél százalékos pluszban tartózkodnak ma reggel az amerikai indexek határidős termékei.

Rekordszinten az új fertőzöttek a világban

Ugyan a tőkepiacokat teljesen hidegen hagyja a vírus folyamatos terjedése, nem mehetünk el szó nélkül az egyre aggasztóbb számok mellett. Pénteken rekordszámú, 666 130 db új koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak a világban. A halálozások is új rekordra ugrottak, 11 801 ember vesztette életét aznap. A hírek szerint az USA-ban december 11-től kezdhetik el a lakosság koronavírus elleni oltását. Mindez az angoloknál még ennél is hamarabb bekövetkezhet. Amennyiben az oltóanyag valóban hatásos talán elkezdhetünk azon gondolkozni, mikor állhat vissza minden a vírus előtti állapotra.

Eszközosztályok közötti pénzáramlás alakulása 0

Egyértelműen látszik, hogy a befektetők egyre több kockázatot mernek vállalni. Szabadultak a befektetők az aranytól, 4,1 milliárd dollárnyi tőke áramlott ki az aranyból. Mindezek ellenére azarany árfolyama 0,7%-kal pluszban zárt, 1872,4 dolláron.

Más eszközosztályok viszont pozitív pénzáramlást tapasztalhattak.

·   7 milliárd dollár áramlott részvényekbe (71,4 milliárd az elmúlt 2 hétben, ami rekordot jelent)

·  11,9 milliárd áramlott kötvényekbe

·  9 milliárd dollárt tettek készpénzzé

·  10,8 milliárd dollár áramlott feltörekvő piaci kötvényekbe és részvényekbe összesen

Esik a volatilitás és a dollár

Mióta nagyon valószínűvé vált, hogy Biden nyeri az amerikai elnökválasztásokat, egy folyamatosan gyengülő volatilitást és dollárt láthatunk. Mindkettő támogatja a részvénypiacok emelkedését. A VIX erős támaszhoz érkezett, így nem lenne meglepő valamekkora erősödés a következő hetekben, de a trend mindenképpen erősen csökkenő. A dollár ennél sokkal inkább van további gyengülésre pozícionálva.  Az EURUSD árfolyama 1, 185-nél zárt pénteken. 1,9 feletti szintekről bármikor tovább erősödhet az augusztus óta tartó oldalazást követően.

Bivalyerős az olaj árfolyama

Az olaj árfolyama is erőt mutat. A WTI árfolyama 0,82%-ot emelkedett 42,15 dollárig. A grafikon azt jelzi, hogy a szeptember óta tartó korrekció talán véget ért és amennyiben új lokális csúcsra tud emelkedni, nagy valószínűséggel további erősödés jöhet, pláne ha a vakcinák tényleg hatásosak. A WTI árfolyama még mindig 30%-kal lejjebb van mint egy évvel ezelőtt.