2024 május 29

Reggeli Hírlevél – 2020.11.17

Belföld

Emelkedéssel próbálkozott a BUX

Izgalmasra sikeredett a BUX teljesítménye hétfőn. 37 414,6 ponton sikerült zárnia az indexnek, amely 0,21%-os emelkedést jelentett a tegnapi nap folyamán. Főleg a nap elején láthattunk magasabb értékeket is BUX-ban de az OTP gyenge teljesítménye rányomta a bélyegét a napra. A BÉT forgalma 12,25 milliárd forint volt tegnap, amiből látszik, hogy ismét az átlagos forgalom felett teljesített a magyar tőzsde, de megint elmondható, hogy az utóbbi napok csökkenő tendenciája folytatódott.

Folytatódott a korrekció az OTP árfolyamában  

Az elmúlt hetek nagy ralija után tovább folytatta az esést az OTP, egy kimondottan hektikus kereskedés mellett. A részvények árfolyama 1,17%-ot esett, így 11 860 forinton sikerült  zárnia a hét első napját. A kereskedésben lezajlott forgalom 6,66 milliárd forint volt. A rövidtávú emelkedő trendvonal támasza a mai napon 11 650 forintnál található.

Erősödni tudott, de ismét emelkedő trendvonala alatt zárt a Richter

Sikerült felpattannia a Richter árfolyamának, 6755 forintos napi maximummal, de nem sikerült a rövidtávú emelkedő trendvonal fölött bezárnia. 6700 forintos záró értékével 1,67%-ot tudott emelkedni, 2,3 milliárd forintos forgalom kíséretében. Zárás után érkezett a bejelentés, hogy a javadalmazási politikájuk kivitelezése érdekében max 500 000 db saját részvény vásárlására adtak megbízást. Ez a mennyiség nagyjából két napnyi átlagforgalom, így pozitívan hathat a részvények rövid távú árfolyammozgására, amely kritikus fontosságú lehet a folytatást illetően.

1900 forint felett zárt a MOL

Megmutatta erejét a MOL, június 25 óta először tudott 1900 forint felett zárni az árfolyam. Szintén egy hektikus kereskedési nap keretein belül próbálkozott a 200 napos mozgóátlagok lebírkózásával, de egyelőre sikertelenül. 1917 forinton zárta a kereskedést, 1,16%-os emelkedéssel és 2,5 milliárd forintos forgalommal. Amennyiben elfogyna a lendület, a korábban ellenállásként funkcionáló 1700 forintos szint nyújthat támaszt.

Folytatódott a forint gyengülése tegnap

A múlt hét végén bekövetkezett rövid távú fordulat kitartott a forint piacán, tegnap is gyengült a magyar valuta. Az EURHUF árfolyama 358,74, míg az USDHUF árfolyama 302,66 ponton zárt. 

Külföld 

Újabb vakcina hír, újabb emelkedés  

Emelkedtek hétfőn az amerikai részvények miután a Moderna előzetes koronavírus-vakcina adatai tovább növelték az erőteljes gazdasági fellendüléssel kapcsolatos várakozásokat. Tegnap a Dow 474 ponttal, azaz 1,6%-kal magasabban 29 969 ponton zárt. Az S&P 500 1,2%-kal 3630-ra emelkedett, és mindenkori legmagasabb záró értéket produkálta. A Nasdaq 0,7%-ot emelkedett és 12 019-en zárt. A futures kisebb esést mutat egyelőre a mai napra. A Dow 0,29%, az S&P 500 0,46%, a Nasdaq pedig 0,1% mínuszban van.

94,5%-os hatékonyság a Moderna oltóanyagában 

A Moderna árfolyama 10,5%-kal ugrott meg a kereskedés korai szakaszában, miután kiderült, a vállalat COVID-19 oltóanyag-jelöltje 94,5%-os hatékonyságot mutatott a 3. fázisú vizsgálat során. A Moderna a következő hetekben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalánál sürgősségi felhasználási engedélyt kíván kérni, valamint további engedélykérelmek benyújtását tervezi a globális szabályozói ügynökségekhez.

S&P 500 tag lesz a Tesla   

Az S&P 500 bejelentette, hogy a Tesla 2020. december 21 előtt benne lesz az indexben. Mérete miatt az S&P fontolóra veszi, hogy két külön részletben adják hozzá, mintsem egyszerre. A Tesla részvények több mint 9%-ot ugrottak zárás után. Nagy piaci kapitalizációja ellenére a Tesla nem volt jogosult még a felvételre, mielőtt az idei második negyedéves eredményeket bejelentette volna, mivel nem volt négy egymást követő negyedéve, ahol pozitív GAAP eredményeket produkált volna, ami pedig az indexbe való bekerülés feltétele. Jelenlegi nagyjából 380 milliárd dolláros piaci felső értékével a Tesla lenne rögtön az S&P 500 11. legnagyobb részvénye, közvetlenül a Johnson és Johnson után.

Létrejöhet a korábban elhalasztott felvásárlás a Simon Prop. által   

A bevásárlóközpont üzemeltető, Simon Property Group megállapodott abban, hogy 80%-os részesedést vásárol a versenytárs Taubman Centers-ben. Teszi mindezt csökkentett áron, 2,65 milliárd dollárért, vagyis részvényenként 43 dolláros árona. Mindezt azután, hogy a két fél jogi csatában állt egymással a Simon Property Group júniusi döntésé miatt, amely törölte az akkor megbeszélt átvételt, melynek értéke akkor még 3,6 milliárd dollár, vagyis részvényenként 52,50 dollár volt. A visszalépés okaként a COVID-19-et hozta fel a vásárló.

Jó adatok Ázsiából   

Japán GDP-je 21,4%-kal nőtt a harmadik negyedévben, meghaladva a 18,9%-os növekedésre vonatkozó várakozásokat. Ez a világ harmadik legnagyobb gazdaságának legnagyobb növekedése az 1980-as évek kezdete óta. A második negyedévben a GDP rekord nagyot, 28,1%-ot zuhant.

Tetszett a hírlevél? Iratkozzon fel!

https://randomcapital.hu/reggeli