2024 május 29

Reggeli Hírlevél – 2020.11.16

Belföld

Tovább korrigált a BUX pénteken

Egy erős hetet és egy gyenge napot zárt a BUX a pénteki nappal. A hét utolsó napján 37 335,1 ponton zárt a vezető budapesti index, ezzel kereken 1%-os esést produkálva. Tette mindezt 16,38 milliárd forintos forgalom kíséretében, ami az átlagot bőven meghaladja, de elmaradt a múlt héten tapasztalt átlagos forgalomtól. Ugyan nem sikerült tovább erősödni a hét utolsó napjain, de az emelkedő trendet egyelőre nem törte le a BUX.

12 000 forinton zárt az OTP  

Az október 30 óta tartó emelkedő trendjét egyelőre az OTP is tartja a pénteki csökkenést követően is. Az OTP árfolyama 12 000 forintig, 2,44%-ot esett 9,4 milliárd forintos forgalom mellett. Az erős negyedéves jelentésnek köszönhetően hatalmasat ralizott a papír az előző héten. Egy esetleges további emelkedés esetében is van tér korrekcióra a következő napokban.

Emelkedő trendvonala alá zárt a Richter

A blue chipek közül a Richter teljesített a leggyengébben a múlt héten. Már a hét első napjától kezdve gyengült a gyógyszergyártó árfolyama és pénteken az október 30 óta tartó emelkedő trendvonala alá zárt be. Amennyiben nem tud fölpattanni az árfolyam, van esély a további gyengélkedésre. A vállalat részvényeinek árfolyama 6 590 forinton zárt egy 0,75%-os gyengülés és egy 3,3 milliárd forintos forgalom mellett.

Erősen zárta a MOL a hetet

Nagyon erős héten van túl a MOL. A gyorsjelentésben látott eredmények itt is támogatták az árfolyamot, ami az előző héten több, mint 14%-ot tudott emelkedni. A hét utolsó 3 kereskedési napján az árfolyam az exponenciális 200 napos mozgóátlaghoz tapadt. További erősödére adhatna okot ennek a mozgóátlagnak a leküzdése, ami után a következő ellenállás a kicsivel 2000 forint alatt található sima 200 napos mozgóátlag. A MOL részvényei 1,07%-os emelkedéssel 1895 forinton zártak, 2,7 milliárd forintot meghaladó forgalommal.

Lefele korrigált pénteken a forint árfolyama

Az elmúlt hetekben tapasztalt forinterősödés pénteken megfordult és az EURHUF árfolyama 357,3-ig, 0,74%-ot emelkedett. A dollárral szemben is gyengült pénteken a forint, 301,98-ig erősödött az USDHUF árfolyama, 0,55%-os teljesítménnyel.

Külföld

Folytatódhat a héten az emelkedés

A Dow 392 ponttal, azaz 1,35%-kal magasabban, 29 494 ponton zárt. Az S&P 500 szintén 1,35%-ot emelkedett és 3585 ponton zárt, ami új, mindenkori csúcsnak számít. A Nasdaq közel 1%-ot nőtt és 11 936 ponton fejezte be a napot. A kisebb kapitalizációjú részvényeket követő Russell 2000 több mint 2%-ot ugrott napközben, és 2018 augusztusa óta az eddigi legmagasabb értéket produkálta. A Futures pozitív kilátásokkal szolgál a napra. A Dow 0,95%, az S&P 500 0,88%, a Nasdaq pedig 0,93% pluszban van.

Trump gratulált Bidennek, de nem adja fel  

Donald Trump elnök először ismerte el nyilvánosan, hogy Joe Biden nyerte a választásokat. Tette mindezt több, mint hét nappal azután, hogy a médiumok kijelentették, illetve gratuláltak Biden győzelméhez. Az elnök kijelentése, amely egy, a közösségi médiában megjelenő posztban olvasható, akkor érkezett, amikor csapata továbbra is a bíróságon vitatja a választások eredményét. Röviddel azután, hogy megírta Biden győzelmét, Trump egy másik bejegyzésben kifejtette, nem adja fel, és a végére odaírta: „NYERNI FOGUNK!”.

Újabb embereket küldött az űrbe a SpaceX  

A SpaceX Falcon 9 rakétája vasárnap pályára állította a Crew Dragon „Resilience” nevezetű űrhajót, ezzel megkezdve az emberi űrrepülés új korszakát a NASA számára. A Crew-1 küldetés az első SpaceX kilövés teljes létszámmal. A NASA ezzel igazolta Elon Musk vállalkozását, mint az első olyan magáncéget, amelynek operációs rendszere űrhajósokat indít az űrbe. Ez egy történelmi mérföldkő a SpaceX számára, amely hosszú évek munkája után érte el ezt a hatalmas sikert.

Kereskedelmi megállapodást kötött kína  

Kína és további 14 ázsiai-csendes-óceáni ország a hétvégén aláírta a világ legnagyobb kereskedelmi megállapodását, a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerséget (RCEP). Elemzők szerint a mega kereskedelmi paktum gazdasági előnyei nem túl nagyok, és évekbe telik majd mire a számokban is visszaköszön.

Hazai pályán verheti meg a Microsoft a Sonyt  

A PlayStation 5 erősebb neveket tartalmaz exkluzív játékok terén, mint az új Xbox Series X és Series S konzolok. A Microsoft mégis a játékokból és a játékszolgáltatásokból származó bevételekre tereli részvényesek figyelmét. Mindezt azért, mert nemrég bekövetkezett akvizíció miatt a Microsoftnak több stúdiója van a játékok készítésére és fejlesztésére, mint a Sonynak, így idő kérdése, de a Microsoft beérheti versenytársát.